Apelul în dosarul Monicăi Iacob Ridzi se judecă în octombrie
Primul termen al apelului înregistrat în dosarul „2 Mai”, în care este implicată Monica Iacob Ridzi (foto), se va judeca în data de 13 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către un complet de cinci judecători.
Apelul a fost înregistrat în 4 iulie 2014.
„De o gravitate extremă”
Deputatul PP-DD Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului a fost condamnată, în 27 ianuarie 2014, de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de puşcărie cu executare, sentinţa fiind atacată. Ridzi este acuzată de abuz în serviciu, după manifestările organizate în anul 2009 la Zilele Tineretului. Magistraţii de la Curtea Supremă au motivat sentinţa, susţinând că „faptele fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt de o gravitate extremă, după ce aceasta a angrenat persoane în tentativa sa de a şterge urmele informatice ale infracţiunilor de corupţie pe care le-a comis, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de condamnare a acesteia. Judecătorii descriu tabloul infracţional conturat la nivelul ministerului drept unul dezolant”.
„Scandalul m-a dărâmat”
Monica Iacob Ridzi declara, în urmă cu câteva luni, că se consideră nevinovată. “Până la urmă, cred că dosarul trebuie să stabilească limitele şi competenţele aparatului ministerial. Am avut deplină încredere în competenţele directorilor, respectiv a celor 266 de directori, şi ale miilor de angajaţi ai ministerului. Am fost convinsă că sunt profesionişti şi de bună credinţă. Nu am cerut vreodată vreunui angajat să facă ceva nelegal. În schimb, am plătit politic şi personal pentru funcţia pe care am avut-o. Ne-am dorit ca evenimentele de la 2 mai să rămână un reper pentru tineri peste ani şi, de asemenea, ca tradiţia să fie continuată şi ele să fie organizate în toată ţara. Am intrat în politică de la 20 de ani şi este evident că scandalul acesta m-a dărâmat. Vă daţi seama că, atunci când eşti ministru toţi te caută, toţi vor să-ţi întindă o mână, dar mă uit acum în jur şi văd cine a rămas cu adevărat lângă mine în aceşti ani de umilinţă”, a spus ea, în faţa judecătorilor.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar în 3 mai 2011. Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.