Istoria minerilor din Valea Jiului, editată de senatorul Haralambie Vochiţoiu
Greva minerilor din Lupeni, acţiunile politicienilor vremii dar şi mărturii, toate au fost cuprinse într-o carte document de scriitorul din Valea Jiului, Marian Boboc, susţinut de singurul senator, Haralambie Vochiţoiu (foto în picioare), care a lucrat în minele de cărbune din zonă.
Lansarea volumului despre greva reprimată sângeros din august 1929, a avut loc chiar la mina Lupeni, locul unde 6.000 de mineri se răzvrăteau din cauza salariilor de mizerie şi a condiţiilor grele de muncă. Atunci, la mina Lupeni, 68 de ortaci aveau să cadă sub gloanţele trupelor armatei române trimise de către guvernul ţărănist să reprime protestul. Mulţi dintre ei au fost împuşcaţi mişeleşte, în spate.
Cartea lansată de scriitorul Marian Boboc în 1.000 de exemplare, în prima fază, adună mărturii de la acea vreme, dar şi documente şi manuscrise pe baza cărora cititorul să-şi poată contura singur o părere despre evenimentele tragice.
În editarea acestui volum s-a implicat financiar singurul parlamentar din Valea Jiului, care a fost miner şi a lucrat în minele de cărbune ale Văii. Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu spune că era de datoria sa să se implice în apariţia acestei cărţi. „Mă bucur că, împreună cu prietenul meu Marian Boboc, reuşim să dăm publicului cititor din Valea Jiului şi din ţară un lucru foarte important: dezbaterea parlamentară a vremii legată de subiectul august 1929. Pentru prima dată aceste interpelări, discursuri parlamentare, văd lumina tiparului şi asta prin grija scriitorului Marian Boboc şi, din punct de vedere financiar, a mea. Am considerat că este o datorie a mea de onoare să fac acest lucru”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.
De ziua lor, minerii de la Lupeni care au participat la lansarea volumului, au primit gratuit câte o carte din partea autorilor.