Lideră la feminin şi egală cu antrenorul la open
Daria Vişănescu (foto), de la Clubul de şah Deva, a avut cel mai bun punctaj dintre toate jucătoarele participante la turneul internaţional „Banca Feroviară Open 2014”, desfăşurat la Arad, în perioada 4-10 august. Maestra FIDE din Petrila a acumulat şase puncte din nouă posibile în competiţia open (masculin + feminin), fiind astfel egală cu antrenorul său, Milu Romeo. Performanţa de la Arad i-a adus Dariei şi veşti bune legate de participarea la Campionatul European din Georgia.
Majorat cu 18 locuri mai sus
Cotată ca favorita numărul 61 la general, pe baza coeficientului Elo de 2160, Daria Vişănescu a făcut încă o dată dovada talentului său excepţional. Maestra FIDE din Petrila, care a împlinit 18 ani cu o zi înainte de startul turneului, a încheiat turneul pe o poziţie cu 18 locuri mai bună decât era cotată la start. Şahista clubului din Deva a avut un parcurs foarte bun, reuşind să acumuleze şase puncte din nouă posibile. Cu acest bilanţ, Daria a ocupat locul 43 în ierarhia generală, fiind la egalitate cu ocupantul locului 18, maestrul internaţional Teodor Anton (Elo 2.435) de la CS Medicina Timişoara, dar şi cu antrenorul său, maestrul internaţional Milu Romeo (Elo 2372), de la Clubul de Şah Deva, clasat pe locul 20. În clasamentul particular al jucătoarelor, Daria a fost lideră, având cel mai mare punctaj dintre toate participantele. Pe locul doi, la feminin, s-a situat marea maestră Mihaela Sandu (Elo 2.308), de la CS Medicina Timişoara. „O clasare pe locul 43 la general şi pe primul loc la feminin este o performanţă foarte bună. Daria a avut cu două puncte mai puţin decât câştigătorul turneului şi acelaşi punctaj cu antrenorul său de la clubul din Deva, Milu Romeo”, a afirmat Corneliu Hotăran, preşedintele de onoare al Clubului de Şah din Deva.
O singură eroare
La turneul de la Arad, Daria a câştigat cinci partide, a remizat în două dueluri şi a suferit două înfrângeri. Şahista din Petrila a câştigat în runda întâi în faţa jucătoarei Maria Ciocan (şah Club Rm. Vâlcea), după care a pierdut cu polonezul Aleksander Mista (Elo 2613) care avea să câştige turneul. A urmat un eşec neaşteptat cu Diana Cuşmuliuc (Poli Iaşi, Elo 1843), după care Daria a jucat foarte bine şi a obţinut trei victorii (cu Mihai Băiaşu – Club şah Rm. Vâlcea, Valer Pop – Clubul de şah Deva şi Cătălin Dobrin – Tricolorul Breaza) şi două remize (cu Viktor Oanush – Republica Moldova şi Şerban Bărbuleanu – CSS Oltenia Craiova). „Cu excepţia înfrângerii în faţa Dianei Cuşmulic, care e un pic nejustificată, rezultatele sunt foarte bune”, a afirmat Corneliu Hotăran. Pe podiumul turneului de la Arad s-au situat trei mari maeştri din străinătate, după cum urmează: Aleksander Mista (Polonia ) – 8 puncte, Andrey Vovk (Ucraina) – 7,5 puncte şi Kryzstof Jakubowski (Polonia) – 7,5 puncte. Pe locurile 3-6 au fost alţi trei străini cu câte şapte puncte, Ferenc Berkes, Imre Balog (ambii Ungaria) şi Gabriel Battaglini (Franţa), primul român fiind abia pe locul şapte, Daniel Baratoşi (CS Universitar Ploieşti), tot cu şapte puncte.
S-au găsit bani pentru Europene
Performanţa de la Arad şi medalia de argint obţinută cu formaţia României la Campionatele Europene de şah pe echipe juniori sub 18 ani de la Iaşi i-au determinat pe oficialii Federaţiei Române de şah şi ai cluburilor la care activează Daria, să-şi unească eforturile şi să-i asigure participarea la Campionatul European, care va avea loc în Georgia, în luna octombrie. „Cheltuielile cu participarea la competiţia continentală din Georgia vor fi împărţite între Federaţie, Clubul de şah Deva şi CS Medicina Timişoara, fiecare contribuind cu aproximativ 300 de euro. Sper ca Daria să se pregătească cu seriozitate şi să obţină o medalie la competiţia continentală”, a precizat Corneliu Hotăran.
La turneul de la Arad au participat 150 de jucători din România, Ungaria, Polonia, Ucraina, Franţa, SUA, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Moldova.