Actualitate

O nouă investiţie inauguratã de Apa Serv Valea Jiului

05 foton  Maximilian Gânju

Conducerea societăţii de apă şi canal din Valea Jiului a dat în folosinţă o investiţie realizată din fonduri proprii, menită să reducă o serie de costuri. Microhidrocentrala de la Vulcan, inaugurată ieri, a costat 450 de mii de lei, însă costurile vor fi amortizate într-un timp scurt.

ApaServ Valea Jiului a finalizat lucrările la microhidrocentrala de la Brazi-Vulcan, cel de-al treilea obiectiv de acest fel al operatorului de apă, iar ieri a intrat în funcţiune. Microhidrocentrala (MHC) este legată la sistemul energetic naţional şi va produce energie electrică pe care societatea o va vinde pe bursa de energie. Operatorul de apă şi-a asigurat independenţa energetică, iar MHC-urile asigură energia pentru consumul propriu. Surplusul este „pompat” în sistemul energetic naţional ş doar anul trecut, Apa Serv Valea Jiului a produs aproape 2000 de MWh pentru sistemul energetic naţional.
„Staţiile Taia şi Jieţ au acoperit consumul de energie cu producţia pe care o facem noi aici, la Brazi. Prin tot ceea ce am făcut, am găsit soluţiile pentru scăderea cheltuielilor şi din punct de vedere energetic am demonstrat că suntem independenţi. Faptul că am ţinut preţul apei scăzut, o arată şi investiţia de astăzi. (…)Am evaluat câtă energie putem vinde, câte certificate verzi putem cumpăra, dar lucrurile s-au schimbat. Dacă anul trecut le-am vândut la 200 de lei certificatul, anul acesta, la preţul minim de 100 de lei, nu le cumpără nimeni. Suntem şi în buget cu un deficit. Toate vor conduce la mărirea preţului cu inflaţia, pentru că ni se impune prin ceea ce se întâmplă la nivel naţional”, a declarat Costel Avram, director general SC Apa Serv Valea Jiului. Investiţia a costat 443.000 de lei şi staţia de la Brazi dezvoltă o putere de 34 kW.
La acest moment, ApaServ mai are două microhidrocentrale funcţionale, la Valea de Peşti şi Polatişte  şi este primul operator de apă din ţară care a reuşit să tranzacţioneze pe bursă energia electrică produsă în cele două microhidrocentrale din cadrul societăţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura