Actualitate

Dac Fest, ediţia Măgura Uroiului, un succes

07 dacfest

În acest sfârşit de săptămână, la poalele sitului arheologic Măgura Uroiului, lângă Simeria, spectatorii au luat parte la demonstraţiile de lupte daco-romane din cadrul Festivalului Dac Fest. Ajuns la a cincea ediţie, având scop educativ, a reunit un număr impresionant de oameni, dornici să facă o călătorie în timpuri străvechi.
Parada costumelor, ateliere tematice şi „lupte” daco-romane
Festivalul a început vineri seara cu o paradă a costumelor autentice ale dacilor şi romanilor, care s-a desfăşurat în oraşul Simeria. Spre bucuria celor îmbrăcaţi, fie în sandale cu multe curele, fie cu opinci, foarte mulţi oameni au dorit să meargă alături de ei pe întreg traseul. Costumele participanţilor au fost realizate chiar de ei, fiecare în parte având obiecte de vestimentaţie lucrate manual. Apoi, sâmbătă, pe platoul de la Uroi, s-au defăşurat “lupte” şi au avut loc concursuri şi ateliere de diferite tipuri: ceramică, ferărie, lucru în piele, os, corn, atelier armuri, instrucţie militară dar şi artă culinară. Au fost pregătite feluri de mâncare cu specific dacic sau roman, după reţete autentice din acele vremuri. Dintre ele amintim: carne de porc cu caise, raţă la ceaun, măsline cu miere, griş prăjit cu miere şi piper, acesta din urmă făcând senzaţie printre gurmanzi.
Însă, un lucru neaşteptat avea să se întâmple, în noaptea de sâmbătă, când o mireasă frumoasă, în rochie albă, furată de la propria nuntă, a venit să le facă o vizită atât dacilor, cât şi romanilor. Puşi în faţa faptului împlinit, aceştia au început din nou luptele, spre deliciul musafirului, care a asistat cu plăcere la demonstraţie.
Pentru ziua de duminică, a fost programat un concurs pentru presă, iar în jurul orei 14.00 a avut loc “lupta” finală dintre cele două popoare.
Cadru natural deosebit, numeroşi spectatori
”Anul acesta, spre deosebire de alţi ani, foarte mulţi oameni au venit să ne vadă. Am rămas uimiţi de primirea de care am avut parte şi de interesul pe care l-au manifestat spectatorii faţă de cultură şi istorie. Suntem pentru prima dată în acest loc şi sperăm ca pentru anii care urmează locaţia să rămână acceaşi. Cadrul natural este deosebit, iar oamenii pot ajunge cu uşurinţă aici, de aceea admir iniţiativa celor implicaţi în organizare, a voluntarilor de la Crucea Roşie, Jandarmeriei şi celor prezenţi. Sincere felicitări pentru sprijinul acordat şi îl felicit pe primarul oraşului Simeria, pentru că a fost de acord cu desfăşurarea festivalului în acest spaţiu. Ne dorim ca şi anul viitor să fim tot aici!”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Andrei Pogăciaş, doctor în istorie şi vecepreşedinte pe comunicare şi PR la Terra Dacica Aeterna.
Organizarea acestui eveniment a fost posibilă datorită  Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Hunedoara, Primăriei Simeria, Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara, Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia şi Prefecturii Hunedoara. (Oana Mihnea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura