ActualitateFlash

Din cauza datoriilor, toţi chiriaşii dintr-un bloc ANL au rămas fără gaz metan. Doar unii nu plătesc, dar suferă toţi!

Oana Mihnea03 bloc ANL (1)

Miercuri seară, locatarii blocului ANL 3, din Deva, s-au strâns într-un fel de adunare, în faţa imobilului, la adunare fiind invitaţi şi reprezentanţii primăriei.
Scopul adunării a fost acela de a cere administraţiei locale găsirea unei rezolvări pentru problema celor care nu şi-au achitat restanţele. Problema care-i ardea pe oameni era că, din cauza datoriilor, de peste 30.000 lei, care s-au adunat la furnizorul de gaz metan, în ziua de luni 29 septembrie, furnizarea gazului a fost întreruptă în blocul respectiv. Deci, au rămas fără gaz metan şi chiriaşii buni platnici.

Restanţieri de luni de zile
Asociaţia de chiriaşi din aceste blocuri are acelaşi statut juridic ca al asociaţiilor de proprietari. Cu o singură excepţie. Aici, dacă un locatar nu îşi achită datoriile către asociaţie timp de trei luni, acestuia i se va rezilia contractul de închiriere şi va pierde dreptul de a mai locui în imobil. În această situaţie se află 22 de chiriaşi, din cei 52 care locuiesc în blocul respectiv. Acestora li s-au reziliat contractele printr-o hotărâre luată, tot luni, în şedinţa consiliului local. Prin urmare, dacă până la data de 1 noiembrie a.c. aceştia nu părăsesc benevol imobilele, vor fi trimişi în judecată, urmând să fie evacuaţi silit.
Problema este că şi în condiţiile în care îşi vor achita datoriile în zilele care urmează, oamenii tot sunt obligaţi să părăsească locuinţele. Aceasta, deoarece, a precizat Mihai Mica, administratorul public al municipiului Deva, în contractele semnate de chiriaşi în momentul în care au primit locuinţele ANL, se preciza clar că persoanele care nu-şi vor achita chiria şi cheltuielile comune timp de trei luni consecutiv, vor fi evacuate. Iar clauzele din aceste contracte trebuie respectate. Legea se aplică la fel pentru toţi. De fapt, chiriaşii au primit nenumărate notificări, prin care li s-a adus la cunoştinţă că urmează să fie evacuaţi din locuinţe dacă nu plătesc,dar nu au ţinut cont de ele. Din păcate, arăta reprezentantul municipalităţii, sunt familii cu copii mici, care şi-au achitat obligaţiile, dar care au de suferit din cauza rău-platnicilor.

Sunt supăraţi, pe bună dreptate
Aceasta fiind situaţia, în faţa blocului s-au format două tabere. Una a celor care sunt pe punctul de a fi evacuaţi, iar cealaltă, a celor nemulţumiţi că au rămas fără gaz, deşi sunt cu obligaţiile de chiriaşi achitate la zi. „Nu mi se pare normal să îmi ţin copilul în frig, să fiu nevoit să folosesc o altă sursă de căldură, iar consumul de energie electrică îl voi plăti tot din buzunarul meu. Şi asta, doar din cauza celor care au rămas restanţieri. Dacă eu sunt la zi cu toate, de ce să nu beneficiez de serviciile care mi se cuvin?“, a declarat un locatar din blocul 3 ANL.
Alături de acest cetăţean au mai fost şi alţii în aceeaşi situaţie, majoritatea cu copii mici. „Suntem într-o situaţie disperată, am un salariu de opt sute de lei, am un copil, sunt şi însărcinată şi totuşi, sunt cu plăţile la zi. Iar acum, nu mai beneficiez de nimic, deşi am cerut în mai multe şedinţe remedierea situaţiei, mai ales pentru cei care au câte trei maşini şi salarii de peste 2.000 lei şi nu îşi achită cheltuielile. Nu se poate aşa ceva!“, a menţionat o chiriaşă.

Există, însă, şi cazuri sociale
În acest bloc ANL mai locuieşte şi o femeie cu trei copii, care supravieţuieşte dintr-un salariu minim pe economie şi are o situaţie destul de grea. Totuşi, a făcut eforturi pentru a nu rămâne cu datorii. La ora actuală mai are de achitat 500 lei şi se află pe lista celor care vor fi evacuaţi. „Am plătit în luna august o parte din bani şi am mai rămas cu 500 lei restanţă. Pentru suma asta, nu vreau să rămân pe drumuri, mai ales că vine iarna şi trebuie să îmi trimit copiii la şcoală. Am plătit cum am putut şi acum îmi spun că trebuie să plec“, spunea, cu lacrimi în ochi, Angela Ciurcă. Conform celor declarate de reprezentanţii primăriei, acesta este un caz social şi se poate găsi o soluţie pentru femeia respectivă. Îşi poate depune dosarul pentru locuinţă socială, iar dacă se încadrează în anumiţi parametri impuşi, poate avea dreptul să primească o locuinţă socială. Aceeaşi metodă se poate aplica şi pentru ceilalţi cetăţeni care vor fi nevoiţi să părăsească locuinţele ANL.

În loc de concluzie…
Pentru a nu se mai ajunge la asemenea situaţii, reprezentanţii primăriei au propus, iar locatarii blocului cu pricina au fost de acord, să se constituie un fond de rulment, care trebuie plătit de fiecare dintre chiriaşi, iar la momentul încheierii contractului, banii le vor fi restituiţi. Cum spuneam, toţi au fost de acord cu acest lucru şi au semnat pentru achitarea sumei de 180 lei în şase tranşe. De asemenea, pentru a se evita astfel de situaţii, primăria a mai propus şi modificarea unei clauze din contract, prin reducerea la 45 de zile a termenului de graţie acceptat pentru plată, faţă de trei luni, cât era înainte. În ce priveşte  rebranşarea blocului la reţeaua de gaz metan, ea va fi posibilă doar în momentul în care măcar jumătate din suma restantă va fi achitată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura