Palatul Cultural din Lupeni aproape gata pentru darea în funcţiune
În 2014, Palatul Cultural din Lupeni a împlinit 87 de ani de existenţă. În actualul context, finalizarea lucrărilor de modernizare interioară şi exterioară a edificiului, precum şi darea lui în folosinţă vin ca o mănuşă pentru municipalitate.
Cu bani de la U.E.
Investiţia de la Lupeni s-a realizat din fonduri europene nerambursabile. Aici, s-au executat, printre altele, lucrări la reţelele de utilităţi, s-a introdus un sistem de încălzire prin pardoseală, iar sala de spectacole a Palatului Cultural a fost reabilitată şi ea. Totodată, exteriorul clădirii a fost modernizat, păstrându-se însă intacte liniile principale de arhitectură. “Pot spune că am terminat de modernizat şi partea de interior, dar am prelungit darea în folosinţă a lucrărilor, pentru că mai este câte ceva de rezolvat, ca să fie totul conform standardelor şi după cum ne dorim. Am cerut deja celor de la ADR Vest permisiunea de a putea prelungi această perioadă şi ni s-a aprobat. Prin urmare, în martie 2015 îl vom reda în slujba comunităţii”, a declarat Cornel Resmeriţă, edilul-şef al municipiului Lupeni.
O clădire cu istorie
Palatul Cultural Lupeni, numit în perioada interbelică Teatrul Miner, a fost construit la iniţiativa Regelui Ferdinand I, de către „Societatea Anonimă Română Lupeni”. Din anul dării în folosinţă, în aprilie 1927, şi până în 1948, aici au concertat diferite orchestre camerale şi simfonice, atât din ţară, cât şi din străinătate, iar pe scenă au jucat mari maeştri ai dramaturgiei româneşti. Palatul a fost proiectat după Sala de aur a Filarmonicii din Viena. După 1948, a fost transformat în cinematograf, geamurile sălii de spectacole fiind zidite. Şi la balcon s-au făcut modificări de-a lungul timpului, pentru amenajarea unei cabine de proiecţie. Sala de spectacole a fost şi ea modificată, scaunele fiind ridicate, dând aspectul unui amfiteatru. De-a lungul vremii, Palatul a primit mai multe denumiri, în funcţie de regimurile politice care s-au perindat la conducerea ţării, de la denumirea iniţială de Teatrul Miner, trecând în 1948 la numele de Palat al Muncitorilor, prin anii ‘70 fiind numit Palatul Cultural Minerul. După 1990, nu a mai existat nici un interes al conducerii minei Lupeni, în posesia căreia se afla din 1948, de a-l mai îngriji. În anul 1999, a fost dat ca loc de întâlnire şi manifestare a disponibilizaţilor din minerit. În câţiva ani, întreaga clădire a ajuns într-o stare avansată de degradare. Aşa că lucrările de restaurare a Palatului erau aşteptate de multă vreme.