Deşi sunt construite ilegal şi pe teren public. Palatele romilor din Hăşdat sunt lăsate în picioare
Problema vilelor cu turnuleţe de la marginea Hunedoarei a ajuns şi în presa străină, reporterii de la Daily Mail scriind că romii de aici şi-au ridicat construcţiile respective cu banii furaţi din Anglia. Asta, deşi ei spun că au muncit în Regatul Unit şi că acolo au strâns averi şi au venit acasă şi au construit palatele cu turnuleţe.
Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase
Autorităţile din municipiul Hunedoara au preluat situaţia nesoluţionată a vilelor kitschoase din Hăşdat, după ce primarii de dinainte de 2012 nu au mişcat un deget pentru rezolvarea problemei şi aducerea în condiţii legale a construcţiilor de acolo.
Contactată de noi, pentru a vedea ce întreprinde actuala administraţie a municipiului faţă de respectiva situaţie, Corina Oprişiu, şefa Departamentului de Urbanism din cadrul Primărie, Hunedoara, nu a făcut decât să se plângă că o depăşeşte situaţia cu palatele romilor din Hăşdat.
„Eu aşa am preluat situaţia. Nu sunt de vină. Ce pot să fac?”, se lamentează şefa de la Urbanism, din Primăria municipiului Hunedoara. Corina Oprişiu ne-a spus că, dacă timp de trei ani, cei care construiesc fără autorizaţie nu sunt prinşi că au încălcat legea, nu riscă să fie pedepsiţi. Iar de demolarea palatelor cu turnuleţe nici nu se pune problema. „Palatele de aici sunt construite pe terenuri date de regimul comunist, înainte de 1989. Nu avem ce le face oamenilor”, a afirmat Corina Oprişiu.
Deşi ocupă funcţia de mai multă vreme, se pare că Oprişiu nu ştie cu ce se mănâncă urbanismul şi nici legile de care trebuie să ţină cont în coordonarea activităţii acestui departament. Pentru că în Legea nr. 50/1991 actualizată, nu se menţionează că, dacă nu se sesizează autorităţile timp de trei ani că imobilele au fost ridicate fără autorizaţie, ele nu se pot demola.
Nu îşi plătesc taxele şi impozitele
Într-o situaţie prezentată aleşilor locali din municipiul Hunedoara, se arată că în zona Hăşdat, există 41 de „vile cu arhitectură specific ţigănească”. Dintre acestea, 15 palate cu turnuleţe sunt ridicate pe terenul statului, fără autorizaţie de construcţie. Cei de la Urbanism de la primărie nu cunosc proprietarii acestora. Alte două asemenea imobile sunt făcute recent, tot ilegal, şi tot pe domeniul statului. În aceste condiţii, consilierilor locali li s-a prezentat aşa, o evidenţă, fără să se deplaseze cineva pe teren şi să facă verificările necesare pentru intrarea în legalitate. Mai mult, hunedorenii care îşi plătesc taxele şi impozitele sunt nedreptăţiţi, deoarece romii de la Hăşdat nu îşi achită dările la stat, dar beneficiază de investiţiile din municipiu.
Dacă ar fi interesat-o să rezolve situaţia palatelor din Hăşdat, Corina Oprişiu ar fi trebuit să afle de la Inspecţia de Stat în Construcţii ce anume trebuie făcut, iar demolarea construcţiilor care au fost ridicate fără să se respecte legea este perfect posibilă.