Actualitate

Câştigătorii concursului de Salvare Minieră şi de Suprafaţă

02 insemexMagdalena Şerban

Cea de-a opta ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă s-a încheiat sâmbătă, la Petroşani. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani,  Divizia Minieră din cadrul CEH şi Salvamin. La manifestare au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi din judeţ, precum şi diverşi invitaţi.
Opt echipe participante
Competiţia a fost structurată pe două secţiuni: cea Subterană şi cea de Suprafaţă, iar participanţii au avut de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le-a fost testată priceperea în cazul unor intervenţii reale. La fiecare categorie s-a pus accent atât pe timpii de parcurgere a traseului, cât mai ales pe acurateţea execuţiei. Concurenţii au avut de simulat o intervenţie soldată cu victime în mediul specific exploziv (de subteran, respectiv de suprafaţă), precum şi de completat un test de cunoştinţe teoretice în domeniu.
“Au concurat opt echipe în acest an: cinci la secţiunea Subteran şi trei la cea de Suprafaţă. Din păcate, faţă de echipele care participau în mod tradiţional la competiţia de Suprafaţă, cei de la Complexul Energetic Oltenia nu au putut veni, din cauza constrângerilor financiare. Prin tematica abordată, prin modul de desfăşurare al concursului, încercăm să învăţăm unii de la ceilalţi, încercăm să devenim mai buni, astfel încât să putem fi pregătiţi pentru orice situaţie de intervenţie reală, conştienţi că de acest lucru poate depinde viaţa unor ortaci accidentaţi în subteran. Mai pot spune că o sursă de inspiraţie pentru competiţia noastră anuală o reprezintă concursurile internaţionale”, a arătat  dr. ing. Artur George Găman, directorul general al Insemex Petroşani şi preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România. Acesta a mai menţionat că implicaţiile financiare şi trendul naţional descendent pe care îl înregistrează mineritul în momentul de faţă sunt singurele inconveniente din cauza cărora competiţia de la Petroşani nu are adresabilitate internaţională.
Cine a cules laurii
În ceea ce-i priveşte pe învingătorii ediţiei curente, prima poziţie la proba de Subteran a fost ocupată de echipa de la Mina Lonea din cadrul CEH, pe locul doi s-au clasat reprezentanţii Unităţii de Închidere şi Conservare Motru, iar pe trei, cei de la Mina Tehomir.  Poziţia cu numărul patru a fost adjudecată de cei de la Mina Paroşeni, iar a cincea de cei de la Mina Crucea. Proba de Suprafaţă i-a adus pe treapta cea mai înaltă a podiumului pe concurenţii de la Fireproof Team – Lukoil Ploieşti, locul secund le-a revenit celor de la Falck Fire – Petrobrazi, iar pe trei a ajuns echipa de la Metrorex Bucureşti. Tuturor echipelor participante le-au fost acordate diplome şi cupe de mărimi diferite, în funcţie de locul ocupat, iar după premiere, a urmat o masă festivă, în cadrul căreia s-a socializat din plin.
Mai dificilă decât ediţia precedentă
„De câteva ediţii de când participăm, luăm tot locul întâi. Este însă foarte greu de păstrat acest titlu. Putem spune că de la an la an, concursul devine tot mai complex şi mai riguros. Pregătirea nu se face strict pentru astfel de competiţii, ci se bazează pe experienţa noastră profesională pe care am dobândit-o în timp. Numai că în concurs apar emoţiile. La această ediţie, am fost depunctaţi cu 20 de puncte, greşind fie pe zone de traseu, fie depăşind timpul alocat probei respective. Oricum, sunt mici greşeli care în situaţii reale nu prea se fac, atunci, intervenind presiunea salvării cu orice preţ”, a precizat Samuel Dioane, şeful echipei câştigătoare de la Mina Lonea. La rândul său, Mihai Postu – liderul echipei Fireproof  Ploieşti, a declarat: „Am participat la şase ediţii ale concursului până acum şi pentru a cincea oară suntem pe prima poziţie, la categoria de Suprafaţă. Cerinţele sunt mai mari de la ediţie la ediţie, apar elemente şi scenarii noi. Însă, suntem obişnuiţi, deoarece de fiecare dată, în munca noastră, ne confruntăm cu neprevăzutul. Dacă cei de la minerit întâlnesc, zi de zi, aceleaşi lucruri, pentru noi necunoscutele sunt multiple. Şi la noi, sunt riscuri mari, însă experienţa contează foarte mult. Premiul de azi ne certifică valoarea profesională”, a spus acesta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura