Campanii pentru colectarea selectivă a gunoiului
La nivelul judeţului, se află în derulare cel mai mare proiect de implementare a managementului integrat al deşeurilor. Proiectul a fost semnat în cursul acestui an, la începutul lunii martie, iar valoarea lui este de aproximativ 255 milioane de lei. Data de finalizare este 31 decembrie 2015, iar durata de folosinţă este de 28 de ani.
Proiectul urmăreşte închiderea a nouă gropi de gunoi, care nu respectă normele de mediu, construirea unui deponeu la Bârcea Mare şi mai multe staţii de sortare şi transfer al deşeurilor. Momentan, şapte gropi de gunoi au fost închise şi se află în proces de ecologizare. Mai sunt doar două, la Deva şi Orăştie, care încă mai funcţionează. Motivul pentru care se doreşte ecologizarea lor este acela că, în timp, locurile respective trebuie readuse la stadiul iniţial, prin curăţare şi amplasare de strat vegetal. După ce va fi deschis deponeul ecologic de la Bârcea Mare, şi aceste două gropi vor fi închise.
Conform celor declarate de Dan Stoian (foto), administratorul public al judeţului, un procent de 20 la sută din cantitatea de deşeuri va fi valorificată după sortare.
În judeţul Hunedoara, gradul de colectare selectivă a deşeurilor este în momentul de faţă de 10 la sută. Scopul acestui proiect este de creştere a gradului de colectare selectivă, iar pentru realizarea acestui lucru vor fi duse mai multe campanii de conştientizare a populaţiei. Dacă oamenii vor înţelege că gunoiul trebuie separat înainte să îl arunci la tomberon, operatorii de salubritate ar putea câştiga până la şapte milioane de euro pe an. (O. Mihnea)