Comunitate

Insemex Petroşani a sărbătorit 65 de ani de activitate

04 Insemex 2Magdalena Şerban

Vineri, Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a sărbătorit 65 de ani de la înfiinţare. Acţiunea a debutat cu o dezbatere realizată în cadrul instituţiei, după care toată lumea s-a mutat la sala de evenimente „Via” din municipiu, unde s-a vizionat o prezentare a Institutului, s-au susţinut alocuţiuni, iar mai apoi s-a trecut la masa festivă. Atmosfera a fost întreţinută de Cvartetul Arpeggione şi de trupa The DADA.

Trecutul, filtrat prin perspectiva evoluţiei
Foşti angajaţi ai Insemex Petroşani, actualul personal care lucrează în cercetare, diverşi colaboratori din sfera academică, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi naţionale, toţi au onorat invitaţia de a lua parte la manifestarea marcantă pentru institutul din Valea Jiului.  În discursul său, dr.ing George Artur Găman, directorul general al institutului petroşănean, a ţinut să amintească de foştii colegi dr. ing. Constantin Teodorescu, ing. Mihai Pătraşcu, drd. ing. Dumitru Ionescu, drd. ing. Francisc Bana şi dr. ing. Mihai Pusac, care şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment ce a îndoliat mineritul Văii Jiului în anul 1986. Sabin Tat, singurul dintre membrii comisiei de expertiză care a scăpat cu viaţă, a luat şi el parte la manifestare. Printre invitaţii de seamă, s-au numărat Tudor Prisecaru – Secretar de Stat ANCS Bucureşti, Dana Gheorghe – ANCS Bucureşti, Lucia Moise – ANCS Bucureşti, Mariana Basuc – Inspecţia Muncii Bucureşti, Anca Pricop – Ministerul Muncii, Sorin Adrian Vasilescu – prefectul judeţului Hunedoara şi mulţi alţii.
„Putem spune că a fost un dublu eveniment. Pe de o parte, am sărbătorit 65 de ani de activitate a institutului nostru, iar după cum se ştie, în 19 noiembrie s-a celebrat  Ziua cercetătorului şi proiectantului în România, domeniu care ne vizează în mod direct.  Doresc să le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături, iar colectivului din care fac parte îi urez să menţină performanţele de până acum şi să dezvolte noi succese notabile în activitatea de cercetare”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN dr. ing Artur Găman, directorul general al Insemex  Petroşani.
Mai trebuie spus că pe parcursul anului curent, cu acelaşi prilej al aniversării, institutul din Valea Jiului a organizat o serie de mese rotunde cu tematici precum Instalaţii şi Echipamente pentru Medii Explozive, Aeraj Minier şi Ventilaţie Industrială, Explozivi de Uz Civil şi Articole Pirotehnice, Riscuri, Salvare şi Mediu.

Recunoaştere la nivel naţional şi internaţional
Institutul de la Petroşani a luat fiinţă în anul 1949 sub denumirea de „Staţia de Cercetări pentru Securitatea Mineră“ ca filială a I.C.E.M.I.N. Bucureşti, iar din 2006 a fost transformat în institut naţional de cercetare şi dezvoltare. Activitatea desfăşurată în laboratoarele de la Petroşani a fost recunoscută şi atunci când institutul s-a aflat în coordonarea Ministerului Economiei, dar şi acum când Insemex se află în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale. Prin cercetătorii săi, deţine numeroase medalii de aur, argint şi bronz în domeniul inventicii, titluri obţinute la saloane de profil din ţară şi din străinătate. Cele mai multe invenţii sunt destinate să salveze vieţile celor care muncesc în medii periculoase. Inclusiv anchetele procurorilor şi ale poliţiştilor din România, în cazul unor dezastre, cum ar fi explozii sau chiar incendii, se bazează foarte mult pe expertizele tehnice întocmite de către cercetătorii din Valea Jiului. Mai trebuie subliniat faptul că recent, evaluarea realizată de profesori din cinci ţări europene i-au adus Insemex calificativul A, care îl situează printre cele mai bune institute de cercetare-dezvoltare din ţară. Activitatea este recunoscută şi peste hotare, dovadă stând acreditările obţinute de la Comisia Europeană, dar şi contactele pe care unitatea le are cu ţări europene şi nu numai.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura