BREAKING NEWS. Sentinţa definitivă în procesul „Comorile dacice I”. IULIAN CEIA A SCĂPAT CU DOI ANI DE PUŞCĂRIE!
După 10 ani de procese, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pronunţat ieri, 17 decembrie, sentinţa definitivă în dosarul supranumit „Comorile dacice I”. Spunem „Comorile dacice I”, deoarece acesta este primul proces, început în anul 2005, legat de braconajul arheologic de la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. În afară de acesta mai sunt încă trei procese, legate de comorile dacice, pe rolul instanţelor de judecată. Procesul a fost înregistrat în 2005 la Tribunalul Hunedoara, unde în 2012 a fost pronunţată sentinţa în urma căreia inculpaţii au primit pedepse de până la 12 ani închisoare. Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia, unde pedepsele au fost scăzute, cel mai avantajat fiind atunci Iulian Ceia, a cărui pedeapsă a fost redusă de la 12 ani, la şapte ani de închisoare.
Ceia a rămas cu doi ani de închisoare
Aşa cum se arată în minuta instanţei, pedepsele aplicate inculpaţilor au fost reduse faţă de cele date de primele două instanţe, asta, din cauză că unele fapte s-au prescris, iar altele au fost reîncadrate juridic. Potrivit sentinţei pe scurt pronunţate de ÎCCJ, Iulian Ceia, considerat capul grupării, a fost condamnat definitiv la doi ani închisoare, asta, după ce magistraţii au reîncadrat juridic unele fapte, iar altele au fost stabilite ca prescrise. Instanţa de judecată a constatat că pentru infracţiunea de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru Patrimoniul Cultural Naţional în formă continuată şi a infracţiunii de violare de domiciliu a intervenit prescripţia răspunderii penale. Acesta a fost condamnat doar pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal a lui Cristian Bogdănel Niţu. Iulian Ceia a obţinut o reducere considerabilă a pedepsei, asta, după ce Tribunalul Hunedoara i-a aplicat o condamnare de 12 ani, iar la apelul de la Curtea de Apel, pedeapsa i-a fost redusă la şapte ani.
Pedepse de peste şase ani
În cazul celorlalţi inculpaţi, ÎCCJ a aplicat pedepse mai dure, acestea ajungând până la şase ani de închisoare. Astfel, Ciprian Hidişan State a primit o pedeapsă de şase ani şi patru luni închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi furt calificat de obiecte de patrimoniu. Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zercula, David Magda au fost trimişi după gratii pentru cinci ani, iar Adrian Marcel Nistor pentru şase ani şi două luni închisoare. De asemenea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare Ioan Petru Groza, iar Alberto Ioan Deak a primit doi ani de închisoare. Potrivit sentinţei pe scurt date ieri de ÎCCJ, instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale hotărârii judecătoreşti date de Tribunalul Hunedoara.
Condamnaţii de ieri au fost acuzaţi de furt calificat de obiecte de patrimoniu din siturile arheologice, printre care şi 15 brăţări dacice, cu pierderea acestor bunuri pentru Patrimoniul Naţional, efectuarea de detecţii ilegale în siturile arheologice, şantaj şi violare de domiciliu. Statul Român s-a constituit parte civilă, prin Ministerul Culturii, solicitând un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei.
Mandatele de arestare au fost trimise la poliţie
Potrivit practicii judiciare, o sentinţă definitivă trebuie pusă în aplicare de îndată în urma îndeplinirii anumitor proceduri, în acest caz Tribunalul Hunedoara fiind competent de emiterea mandatelor de executare a pedepsei.
„Sentinţa pronunţată de ÎCCJ a fost înregistrată în cursul zilei de ieri la Tribunalul Hunedoara, iar în baza acesteia au fost emise mandatele de executare a pedepsei pentru opt persoane cu domiciliul în judeţul Hunedoara, şi ulterior, transmise către IPJ Hunedoara”, a afirmat judecătorul Mihaela Timişan, preşedintele Tribunalului Hunedoara.
În consecinţă, până la ora închiderii ediţiei, patru dintre cei 10 condamnaţi – David Magda, Florin Ioan Nistor, Mihai Zercula şi Ioan Petru Groza – au fost încarceraţi la Penitenciarul Bârcea Mare, aceştia prezentându-se de bună voie la poliţie. Pentru ceilalţi şase condamnaţi, potrivit subcomisarului Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, mandatele de arestare fiind în executare. Potrivit unor surse, Iulian Ceia nu mai are domiciliul pe raza judeţului Hunedoara, acesta având adresa în municipiul Bucureşti, prin urmare şi condamnarea o va executa la un penitenciar din Capitală.
Hidisan ciprian a luat pedeapsa cea mai mare pt ca a avut cea mai proasta avocata, pe tirnovan loredana. Aia blonda, cocosata si care-i sifoneaza lui berbeceanu de vreo 10 ani. Daca-i prost si a facut o alegere gredita lasa sa plateasca.
Da omule. A-i zis un mare lucru. A-i perfecta dreptate. Si cumnata mea a avut-o avocata acum doi ani si a pierdut din cauza avocatei. E proasta rau loredana tirnovan si cere si bani multi, pe vare nu-i merita. O catea.