Gerom nu mai cere insolvenţa CEH
În urma negocierilor, societatea Gerom SA a renunţat la deschiderea procedurii de insolvenţă pentru Complexul Energetic Hunedoara. Directorul general al CEH, Aurel Niculescu (foto), a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că, în aceste condiţii, nu se mai pune problema intrării în insolvenţă a societăţii pe care o conduce.
Din cauza datoriilor acumulate de către CEH, compania Gerom SA a cerut demararea procedurilor de intrare în insolvenţă a complexului, primul termen fixat fiind 4 februarie 2015, la Tribunalul Hunedoara. GEROM SA, creditorul care a solicitat insolvenţa CE Hunedoara, a solicitat suma de 1,3 milioane de lei. S-a ajuns în această situaţie, după ce nu s-au plătit facturi în valoare de aproape 6 milioane de lei, pentru utilaje şi echipamente miniere fabricate şi livrate de Gerom către Complexul Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012, în urma fuziunii Electrocentrale Deva cu Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). De fapt, doar cu o parte din CNH, deoarece au fost preluate doar patru mine din şapte, câte deţinea compania minieră.
Guvernul a convenit în 2011 împreună cu organismele internaţionale, închiderea minelor necompetitive din cadrul CNH. Astfel, minele Petrila, Paroşeni şi Uricani urmează să fie închise treptat până în 2018, trecând în acest scop la SN Închideri Mine Valea Jiului. Activele viabile, adică minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, au fost incluse în Complexul Energetic Hunedoara.