Moda uleiului presat la rece
Nu ştiţi ce fel de ulei să alegeţi când mergeţi la cumpărături? Probabil aţi auzit că uleiurile presate la rece sunt cea mai bună opţiune pentru salate, dar ar trebui să cunoaşteţi câteva lucruri despre ele.
De exemplu, uleiurile presate la rece din seminţe de in, soia, germeni de grâu, nucă şi rapiţă sunt uleiuri polinesaturate şi conţin acel acid gras omega 3 (şi omega 6) atât de folosit de unele persoane cu hipercolesterolemie (sub formă de capsule) datorită capacităţii sale de a scădea colesterolul şi a diminua ateroscleroza. (Dar de ce capsule şi nu alimente naturale?). Dar oare ştiţi că este la fel de toxic când se alterează din cauza instabilităţii moleculelor polinesaturate care se oxidează foarte repede? Sfatul meu ar fi să folosiţi produse naturale cu conţinut de omega 3 (seminţe, nuci…), pentru că formarea acelor substanţe toxice în urma oxidării este anihilată de antioxidanţii naturali, din alimentele respective, care împiedică oxidarea (de acolo şi denumirea de antioxidanţi). Într-o alimentaţie nerafinată, există un echilibru natural între antioxidanţi (aici vitaminele E şi A) şi cantitatea de grăsimi polinesaturate. Ce se întâmplă dacă intervenim cu procedeele de rafinare pentru a extrage uleiurile? Exact ce v-am spus mai sus: se produce un dezechilibru între grăsimile polinesaturate şi antioxidanţi, formându-se acele substanţe atât de periculoase – radicalii liberi… Concluzia? Consumaţi alimente de genul seminţelor şi nucilor, care sunt sănătoase datorită valorii nutritive a grăsimilor conţinute dar şi datorită antioxidanţilor, care vă ajută să nu îmbătrâniţi şi să rămâneţi sănătoşi!!
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)