Actualitate

În dosarul lui Berbeceanu, DNA a câştigat în faţa DIICOT

03-comisarul-sef-berbeceanu1Natalia Bumbac

Astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va avea loc o nouă rundă de audieri de martori în dosarul lui Traian Berbeceanu (foto) şi al anchetatorilor săi. Potrivit datelor de pe portalul instanţei, la acest termen vor fi audiaţi Claudiu Mariş şi locotenent-colonelul Ioan Tarnu, fostul şef al SRI Alba.

Legătura dintre Traian Berbeceanu şi Ioan Tarnu este una mai veche. Fostul şef al SRI Alba este judecat în celebrul dosar al utilajelor agricole, care a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia, structură condusă la vremea aceea de comisarul şef Traian Berbeceanu. Dosarul a fost judecat în fond de Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care a pronunţat sentinţa în decembrie 2014, Tarnu fiind achitat de acuzaţiile care i se aduc. Decizia nu este una definitivă, cauza urmând să fie judecată de ÎCCJ, în urma contestaţiilor depuse, atât de procurorii DIICOT, cât şi de unii dintre inculpaţi. Pentru următorul termen vor fi citaţi pentru a da declaraţii în faţa magistraţilor Maria Solomon, Costel Chirilă, Iosif Băda şi Lucian Sabău.
Situaţii inedite în dosarul fostului şef al BCCO Alba
Cazul Berbeceanu a fost catalogat drept unic în istoria jurisprudenţei româneşti, deoarece la scurt
timp după ce comisarul a fost pus sub acuzare, a început urmărirea penală şi faţă de anchetatorii săi. Nu este singurul aspect inedit din toată povestea, ci şi faptul că dosarele au fost instrumentate de direcţii diferite ale Parchetului General. Dacă de dosarul lui Berbeceanu s-au ocupat procurorii DIICOT, investigaţiile în cazul lui Mureşan, Cean şi Muntean au fost efectuate de DNA. Odată cu conexarea dosarelor, a apărut o altă situaţie nemaiîntâlnită în practica judiciară de la noi, deoarece cazul trebuia reprezentat în instanţă de un singur procuror, iar acest lucru le-a revenit celor de la DNA. Potrivit reprezentantului Biroului de presă al DIICOT, decizia a fost luată conform legii care reglementează conexarea dosarelor, iar în acest sens s-a stabilit că dosarul este de competenţa procurorilor anticorupţie. Aşa cum a afirmat şi reprezentantul Biroului de presă al ÎCCJ, la termenul în care au fost conexate dosarele în sala de judecată au fost prezenţi procurorii de la ambele parchete, iar din acel moment, la şedinţele de judecată a fost prezent doar procurorul de la DNA.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura