Comunitate

Alocări substanţiale de fonduri, pentru modernizarea spitalului din Hunedoara

04 spital_hunedoaraMagdalena Şerban

După multă vreme în care s-a stat pe tuşă, conducerea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara a primit vestea că în 2015, Ministerul Sănătăţii a aprobat alocări bugetare în cuantum de 2.200.000 de lei, în vederea finalizării lucrărilor de reparaţii la Secţia Chirurgie şi modernizării Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Şi administraţia publică din municipiu va contribui la acest demers investiţional cu o cofinanţare de cinci procente, suportată din bugetul local.

Drumuri de Bucureşti şi multe insistenţe
La secţia de Chirurgie a spitalului hunedorean, lucrările de reparaţii erau începute încă din 2010, dar din 2012 nu s-a mai alocat nici un leu ministerial pentru finalizarea lor, rămânând un necesar de investiţii de circa 335.000 de lei pentru acel procent de nouă la sută cât mai trebuia implementat. Cât priveşte reparaţiile capitale de la ATI, doar acum se face primul pas în demararea lor. „Chirurgia şi  ATI-ul reprezintă unele dintre cele mai grele şi aglomerate secţii ale spitalului. Dacă ar fi să iau în calcul ceea ce a determinat această alocare, cred că a cântărit foarte mult faptul că din start, ne-am prezentat cu un dosar bine pregătit. Apoi, fiind manager, nu director financiar ca în 2014, am putut să preiau frâiele instituţiei şi să-mi asum mai multe audienţe la Secretarul de Stat şi la ministrul Sănătăţii. De la începutul anului, am făcut vreo patru deplasări în acelaşi scop: obţinerea finanţării. De asemenea, am găsit o mare înţelegere din partea municipalităţii, care a fost de acord să asigure procentul de cinci la sută, necesar pentru cofinanţare. Asta, în ciuda greutăţilor financiare prin care trece. După cum se ştie deja, primăria achită lunar, până în anul 2021, aproape 400.000 de lei pentru un contract de achiziţie de echipamente medicale. Probabil că şi acest aspect a cântărit mult în hotărârea pozitivă dată de Minister. Mai vreau să menţionez că doamna deputat Carmen Hărău mi-a ascultat doleanţele şi a făcut lobby pentru noi. Toate au contat, mai ales că respectivele două secţii sunt printre cele mai importante ale unităţii noastre, ATI-ul fiind locul în care se dă lupta între viaţă şi moarte, deci implică salvare de vieţi. Le mulţumesc tuturor pentru ajutor şi implicare”, a declarat ec. Nicuşor Ştefan, managerul Spitalului  Municipal „Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara.

Dotările, o altă cerinţă pentru 2015
Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi manager, tot la Ministerul Sănătăţii mai există depus un proiect ce vizează dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie a secţiei de Radiologie, precum şi achiziţionarea a două incubatoare pentru nou-născuţi şi a unui modul de sterilizare. Programul prevede şi o cofinanţare locală de 10 la sută din cei peste 3.000.000 de lei, cât însumează întregul necesar. Totodată, managerul spitalului mai spune că se va încerca să se facă rost de cele două incubatoare printr-o donaţie de la Fundaţia Salvaţi Copiii, aşa cum s-a mai întâmplat şi în 2014. Totuşi, prioritar rămâne modulul de sterilizare, care costă aproximativ 500.000 de lei şi pentru care s-au vehiculat câteva promisiuni. Un alt program propus pentru anul curent, de data aceasta în colaborare cu Primăria Hunedoara şi cu accesare de fonduri europene nerambursabile, este legat de modernizarea compartimentului Urgenţe. Există studiu de fezabilitate aferent şi nota de fundamentare necesară, dar se aşteaptă noile axe de finanţare de la UE. De asemenea, proiectul de modernizarea parţială a ambulatoriului (peste 1.000.000 de euro pentru modernizarea a 12 cabinete medicale din policlinică şi achiziţionarea a 56 de echipamente medicale) se va finaliza în noiembrie 2015, urmând ca pentru celelalte aripi ale ambulatoriului să se acceseze alţi bani europeni. O altă noutate este că din aprilie a.c, din bugetul instituţiei medicale se va începe reabilitarea biroului de Internări de la Pediatrie (investiţie cu valoare până în 100.000 de lei). Tot pentru 2015, s-au mai luat în calcul finalizarea parcării, iar cu sprijin de la CL Hunedoara, realizarea unui heliport.

Un spital micro-regional
Ce mai trebuie subliniat este că în 2014, serviciul de Urgenţă a spitalului hunedorean a fost solicitat de 38.500 de pacienţi, în Ambulatoriu au fost consultaţi 86.400 de bolnavi, iar spitalizările au numărat 31.000 de persoane. Dintre pacienţii internaţi, 38 la sută nu au domiciliu în Hunedoara, iar 18 la sută din cei care s-au prezentat la Urgenţă nu sunt nici ei din municipiul de pe Cerna. Cel mai interesant procentaj este cel de cinci la sută, care reprezintă bolnavii proveniţi din alte judeţe ale ţării şi spitalizaţi de instituţia sanitară hunedoreană. „În condiţiile menţionate, putem afirma că suntem un spital nu municipal, ci micro-regional. La volumul de activitate prestată şi cu o arie de adresabilitate foarte vastă, aşa cum înregistrăm de ani buni, consider că am merita o finanţare superioară celei actuale”, a concluzionat managerul spitalului hunedorean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura