C.A.R. UNIREA PETROŞANI, EVOLUŢIE DE LA TRADIŢIONAL LA MODERN
Casa de Ajutor Reciproc Unirea Petroşani IFN şi-a creat un rol aparte în viaţa cotidiană, constituie una din posibilităţile reale şi uşor accesibile de a realiza proiecte, de a soluţiona probleme de viaţă. Funcţionează după o schemă de economisire-creditare, verificată vreme de decenii, care a reuşit să reziste şi pe perioada comunistă şi în timpul crizei.
C.A.R. Unirea Petroşani şi-a început activitatea prin asocierea unor muncitori de la Uzina de Reparat Utilaj Minier Petroşani (numită mai târziu Întreprinderea de Utilaj Minier Petroşani). Informaţii în acest sens avem de la dl. Marcel Pruntea, care este membru al Casei din anul 1954, confirmând astfel vechimea asociaţei, precum şi capitalul de încredere acumulat în cei peste 60 de ani de existenţă.
Casa de Ajutor Reciproc IUMP a funcţionat până în anul 1989 asemeni celorlalte case de ajutor reciproc, activitatea sa fiind strâns legată de activitatea întreprinderii de care aparţinea. După 1990, IUMP a intrat în declin economic, s-a disponibilizat cea mai mare parte a salariaţilor, ceea ce a impus găsirea unor soluţii pentru continuarea activităţii C.A.R. Una dintre măsuri a fost afilierea la Uniunea Judeţeană a C.A.R. Hunedoara, înfiinţată în anul 1990. Cu ajutorul echipei de specialişti de la uniune au fost puse bazele profesionalizării activităţii C.A.R. Unirea Petroşani şi au fost stabiliţi paşii de trecere de la o asociaţie de întreprindere la o instituţie performantă.
Astfel, în anul 1997, Casa de Ajutor Reciproc a Salariaţilor IUM Petroşani a devenit asociaţie cu personalitate juridică, independentă în raport cu conducerea întreprinderii. În anul 2002 se modifică denumirea Casei din C.A.R. IUM Petroşani în C.A.R. Unirea Petroşani. În acelaşi an, C.A.R. Unirea Petroşani se mută într-un sediu nou, modern, bine utilat, situat într-o zonă foarte accesibilă a municipiului Petroşani. O contribuţie semnificativă la consolidarea C.A.R. Unirea Petroşani a avut acţiunea de fuziune prin absorbţie realizată în anul 2007 sub coordonarea uniunii teritoriale, cu: C.A.R. UEH Vulcan, C.A.R. Preparaţia Coroeşti Vulcan şi C.A.R. EM Paroşeni. În anul 2010 a fost deschis punctul de lucru de la Băniţa.
În toată această perioadă, din 1990 şi până în prezent, acţiunea de modernizare a Casei a fost una continuă. Au fost achiziţionate echipamente electronice (calculatoare, copiatoare, imprimante), au fost realizate reţele de comunicare între agenţiile Casei şi sediul principal. Cu ajutorul specialiştilor UTCAR Hunedoara a fost implementat programul informatic de evidenţă contabilă şi gestiune integrate, care a contribuit la creşterea eficienţei şi la modernizarea activităţii C.A.R.
O atenţie deosebită a fost acordată perfecţionării profesionale a salariaţilor. Aceasta s-a realizat prin studiu individual şi prin participarea la cursurile periodice organizate de Uniunea Teritorială Hunedoara.
S-a urmărit adaptarea continuă a activităţii casei la mediul extern (social, financiar, economic), a serviciilor oferite membrilor la necesităţile acestora.
Datorită acestei politici manageriale, C.A.R. Unirea Petroşani beneficiază de resurse care permit acordarea cu promptitudine a împrumuturilor, bonificarea fondurilor sociale cu dobânzi superioare celor acordate pentru depozite bancare. Au fost constituite fonduri speciale din care se acordă ajutoare în caz de deces, iar din anul 2013 se acordă ajutoare nerambursabile cu ocazia unor evenimente fericite (căsătorie, naşterea unui copil, ş.a.). Caracterul social al activităţii C.A.R. este evidenţiat şi de înfiinţarea la nivelul Uniunii Teritoriale Hunedoara a fondului pentru acordarea de burse de care beneficiază copiii studenţi ai unor membri C.A.R.
Această preocupare continuă pentru dezvoltarea C.A.R. cu ajutorul unor metode profesionale a creat condiţiile pentru extinderea activităţii, prin înfiinţarea de agenţii în alte judeţe. În anul 2014, C.A.R. Unirea Petroşani a deschis două agenţii la Giroc în judeţul Timiş şi la Curtici în judeţul Arad. Agenţiile funcţionează în spaţii modernizate, bine utilate, sunt dotate cu sisteme informatice, aparatură de securitate şi protecţie.
Anul 2014 a fost anul înnoirii la C.A.R. Unirea Petroşani, deoarece, pe lângă deschiderea celor două noi agenţii, au fost modernizate toate spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea agenţiile componente, respectiv Vulcan, Paroşeni şi Băniţa. Au fost înlocuite sistemele de supraveghere şi protecţie, sistemele informatice, mobilierul. Toate acestea pentru ca mediul de interacţiune între membri şi C.A.R. să fie la standarde profesionale, dar totodată, familiar.
În continuare, vom face o prezentare a activităţii desfăşurate de CAR Unirea Petroşani în anul 2014, pe baza anumitor indicatori economico-financiari.
La 31 decembrie 2014, existau în evidenţa Casei 2.954 de membri, mai mulţi cu 265 decât în anul 2013. Aceştia deţineau un fond social de 9.236.997 lei. Prin comparaţie, în anul 1997 – anul în care Casa a dobândit personalitate juridică, fondul social al membrilor a fost de 212.669 lei. Capitalul propriu al Casei la 31 decembrie 2014 era în valoare de 3.298.012 lei, din care rezervele (3.236.929 lei) au crescut cu 400.000 lei faţă de anul 2013. Au fost acordate, în anul 2014, 2.127 de împrumuturi în valoare totală de 9.243.610 lei, din care 978 de împrumuturi au fost acordate în agenţii. Împrumuturile acordate membrilor reprezintă componenta preponderentă a activelor productive care, la 31 decembrie 2014, erau în valoare de 12.145.146 lei. În anul 2014 au fost acordate ajutoare social-umanitare în sumă de 72.168 lei.
Soliditatea şi managementul performant în administrarea patrimoniului Casei sunt evidenţiate de următorii indicatori: solvabilitate 25,55% faţă de ţinta de 11%, gradul de acoperire a fondului cu fonduri proprii 35,70% – ţinta 13%, costul activităţii 50,27% faţă de nivelul de referinţă de 65%, iar lichiditatea, situată la 30,83%, depăşeşte limita de 10%.
Rezultatele prezentate, realizate prin contribuţia membrilor CAR, a salariaţilor Casei, a Consiliului director, cu suportul şi puterea exemplului oferite de Uniunea Teritorială Hunedoara, oglindesc evoluţia C.A.R. Unirea Petroşani, aşa cum am mai spus, de la o asociaţie de întreprindere la o instituţie profesionalizată şi modernă.
DIRECTOR ECONOMIC,
Violeta Ologu
Ma numesc Mazilu doru liviu din vulcan jud hunedoara si am una c.a.r.si am venitu de 520 pe luna si nu se faice si mie o refinatare sunt la zai cu c.a.r. la zai si cei de la agentie nu vora sa faca asa ceva o refinatare va roga domnule paresedite vareti sa ma a jutati va lasa si nur de telefon 0762648395