Comunitate

Serviciul pentru câinii fără stăpân, în prag de încetare a activităţii

02 adapost caini  santuhalm (2)Oana Mihnea

Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân, în administrarea căruia se află opt adăposturi de câini, se confruntă cu o situaţie nu tocmai fericită, şi asta, din mai multe motive. Totuşi, o soluţie salvatoare ar putea veni din partea administraţiilor locale.
La ultima Adunare Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân“ (SJOAFS), s-a stabilit cotizaţia din partea primăriilor care se află în această asociere pentru a avea rezultate privind monitorizarea câinilor vagabonzi. Astfel, cotizaţia pe timp de un an este de 2,5 lei pe cap de locuitor. Suma a fost aprobată cu majoritate de voturi. Acum, primarilor nu le rămâne decât să o introducă pe ordinea de zi în şedinţa de consiliu local şi să vadă dacă va trece şi acolo. SJOAFS şi-a pus speranţe în aceşti bani şi totodată, în banii pe care ar urma să îi primească de la Consiliul Judeţean Hunedoara, care vor fi supuşi dezbaterii în şedinţa de vineri. „Am cerut 1,9 milioane de lei, suma minimă de care am avea nevoie pentru a ieşi la liman. Cheltuielile sunt mari şi dacă nu vor fi alocaţi aceşti bani, de la primării şi de la CJ, vom ajunge în imposibilitatea de a mai funcţiona. De asemenea, ar trebui să mărim capacitatea adăpostului din Petroşani şi să îl construim pe cel de la Haţeg“, a declarat medicul veterinar Adrian Cioran, directorul executiv al SJOAFS Hunedoara.
În cazul în care ajutorul financiar întârzie să apară, conducerea serviciului s-a gândit şi la alte soluţii. „Ne vom orienta să dezvoltăm activităţi economice, mai exact, vom steriliza la cerere. Oamenii să vină cu animalul la adăpost, şi contra cost, vom face sterilizarea. De asemenea, m-am gândit să achiziţionez o autoutilitară, o clinică mobilă, cu care să ne deplasăm în sate pentru a steriliza câinii cu stăpân“, a mai precizat Adrian Cioran.
Zilele trecute, fundaţia Vier Pfoten a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucureşti, unde a cerut anularea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Instanţa a respins cererea, dar decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. În anul 2014, timp de trei luni, prin HG 1059, după 14 zile lucrătoare în care câinii erau ţinuţi în adăpost, puteau fi eutanasiaţi. Acum, acest lucru nu mai este posibil şi adăposturile sunt supraaglomerate. „Înainte, exista un rulaj, lucrurile mergeau foarte bine, acum, toate cele 741 de locuri sunt ocupate, nu mai putem să luăm câinii de pe străzi, pentru că nu avem unde să îi ducem. Am făcut o adresă către ANSVSA, pentru a vedea dacă putem să eutanasiem sau nu, pentru că vreau să acţionez doar în limita legii“, a adăugat medicul.

One thought on “Serviciul pentru câinii fără stăpân, în prag de încetare a activităţii

  • Legea 258/2013 reintra in vigoare cu data de 26-11-2015 si normele de aplicare a legii se deblocheaza . Incepand cu data de 26-11-2015 toate primariile din romania sunt obligate PRIN LEGE sa adune si sa eutanasieze maidanezii pana la rezolvare problemei si disparitia acestora din peisaj urban in caz contrar fratilor iesiti in strada si protestati in fata primariei pentru demiterea primarului .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura