Şi în judeţul nostru, biserica îşi dovedeşte utilitatea socială
Lucrările de reabilitare la noul sediu al Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-au încheiat, în prezent acesta fiind în faza de recepţie. Banii necesari pentru ducerea la bun sfârşit a lucrărilor au fost asiguraţi din mai multe surse, cum ar fi donaţii din partea persoanelor private, sprijin financiar din partea autorităţilor locale, judeţene, dar şi centrale şi din fondurile proprii ale Episcopiei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, cuantumul venit din partea fiecărei părţi care a contribuit la reabilitarea clădirii este greu de stabilit, deoarece banii au fost plătiţi în tranşe timp de mai mulţi ani.
„Clădirea în care va funcţiona sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost donată de către o singură persoană. Fondurile necesare pentru repararea clădirii au venit din mai multe surse, de la autorităţile locale, judeţene şi de la secretariatul de stat pentru culte. De asemenea, o parte din lucrări le-am finanţat din fonduri proprii, dar şi din donaţii de la persoane private”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu. Potrivit acestuia, de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei s-a observat o revigorare a vieţii creştine din judeţ, totodată, fiind întreprinse o serie de acţiuni caritabile pentru ajutorarea persoanelor nevoiaşe.
„Deşi se creează mai nou un curent de opinie conform căruia se alocă prea mulţi bani pentru construirea de biserici, pot să vă comunic că de fiecare dată, un astfel de lăcaş îşi demonstrează în timp utilitatea. Pot să vă spun că în cei cinci ani de la înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, biserica nu şi-a demonstrat doar rolul spiritual pe care-l are într-o comunitate de credincioşi, ci şi cel social. Din fonduri proprii, am înfiinţat în cartierul Micro 15 un centru care presupune o cantină socială, o policlinică şi un centru de consiliere care asigură servicii gratuite pentru persoanele nevoiaşe. Episcopia acordă burse lunare elevilor merituoşi în cuantum de 200 de lei, organizează tabere pentru copiii proveniţi din familii sărace. Am donat aparatură medicală pentru Spitalul din Deva şi intenţionăm în viitorul apropiat să donăm un alt aparat în valoare de 60.000 de euro pentru secţia de pediatrie”, explică preotul Gabriel Miricescu. Acesta a adăugat că tot ce s-a investit din partea statului pentru înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei se va întoarce în beneficiul credincioşilor.