ActualitateFlash

Misterele din grota liliecilor pe care nu i-a văzut nimeni. Totuşi, de ce s-au oprit lucrările la autostradă?

02 autostrada deva lugojNatalia Bumbac

O situaţie cel puţin ciudată are loc la noi în judeţ în ceea ce priveşte lucrările la infrastructura rutieră din zona localităţii Şoimuş. În timp ce construirea Autostrăzii A1, lotul IV din tronsonul Deva – Lugoj a fost blocat, din cauza unei peşteri în care se presupune că îşi au habitatul două specii protejate de lilieci, reabilitarea drumului judeţean 76 de la Deva la Brad, care trece chiar prin faţa grotei, se desfăşoară fără nici o interdicţie.
O sesizare telefonică de la un ONG ecologist  
Potrivit unor surse din CNADNR, constructorul autostrăzii a primit o notificare în octombrie 2014, prin care a fost anunţat că nu va putea lucra la şoseaua de mare viteză pe o perioadă de 12 luni, timp în care specialiştii vor monitoriza vieţuitoarele care se adăpostesc în peşteră.
Lucrările la autostradă au fost oprite după o sesizare telefonică venită din partea unui ONG ecologist, care susţinea că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii din peştera de tip tunel. Reclamanţii nu au venit cu nici o dovadă în acest sens, iar în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, habitatul liliecilor nu există. Cu toate acestea, CNADNR a decis întreruperea lucrărilor pentru o perioadă de 12 luni, pentru ca să dea posibilitatea specialiştilor să monitorizeze habitatul liliecilor. Un prim raport al monitorizării va fi prezentat în cursul lunii aprilie, iar în funcţie de acesta se va decide cum se va proceda în continuare la construirea autostrăzii.
Faptul că am devenit responsabili în faţa naturii ar trebui să ne mulţumească, doar că paradoxul situaţiei vizavi de întreruperea lucrărilor la autostradă, cu toate că drumul judeţean din aceeaşi zonă poate fi reabilitat, ne ridică multe semne de întrebare. Nu este singurul proiect de anvergură care se derulează, atât la noi în judeţ, cât şi în ţară, care întâmpină piedici similare. Motivele pentru care diverse ONG-uri, preocupate de protejarea naturii, nu pot înghiţi construirea unei autostrăzi, în schimb, tolerează altfel de lucrări care au acelaşi impact asupra presupusului habitat al liliecilor sunt deocamdată necunoscute.
De fapt, liliecii nu există
„Peştera de la Şoimuş este antropică şi a fost făcută în secolul trecut de către localnici, pentru a-şi adăposti alimentele. Liliecii de care se face vorbire nu sunt în inventarul judeţului privind speciile protejate şi e discutabil dacă există sau nu. Acordul de mediu pentru construirea Autostrăzii A1 a fost emis de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, iar pentru DN 76 a fost emis de APM Bihor, deoarece o porţiune mai mare din drumul care a intrat în reabilitare se află pe teritoriul judeţului lor. În ambele acte de reglementare, liliecii nu apar, pentru că nu se găsesc în inventarul judeţului nostru. Dacă ar fi fost identificaţi de vreo autoritate competentă în domeniu, cum ar fi asociaţiile pentru protecţia mediului, sau Academia Română, prima care trebuia notificată era APM Hunedoara, care la rândul nostru, am fi notificat emitenţii celorlalte două acte de reglementare şi cu analizele de rigoare privind managementul speciei respective”, a explicat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.
Nici localnicii din zonă nu au putut confirma existenţa liliecilor, aceştia susţinând că nu au văzut niciodată asemenea vieţuitoare în zona peşterii.
Lucrările la Autostrada A1 Deva – Lugoj ar trebui încheiate iar conform unor estimări, acestea sunt finalizate în proporţie de 25 la sută.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura