Cum sunt „frezaţi” pomii din Deva?
Ieri, câţiva cetăţeni din municipiul Deva au fost alertaţi de zgomotul unor drujbe. Chiar în spatele blocului unde locuiesc, patru copaci proaspăt înmuguriţi au fost lăsaţi fără coroană în doar câteva minute.
Totul s-a petrecut în zona străzilor Minerului şi Scărişoara, între blocurile 16 şi 30. Nemulţumiţi de cele văzute, i-au întrebat pe cei care executau lucrările de ce merg atât de departe şi lasă numai cioturi. „Nu trebuia să îi distrugă chiar aşa, puteau să taie numai crengile uscate. Nu m-au băgat în seamă când i-am abordat. Este păcat, pentru că nu încurcau pe nimeni şi într-un oraş atât de poluat, avem nevoie de sursa asta de oxigen“, a susţinut o locatară. Mai mult decât atât, şi în curtea Şcolii Generale nr. 5 „Andrei Mureşanu“, copacii au fost lăsaţi fără coroană. Dar, aşa cum era de aşteptat, într-o situaţie de acest gen, se formează două tabere.
Unii cea şi alţii hăis
La solicitarea celor revoltaţi, am mers pe firul poveştii şi am aflat că, de fapt, cei din blocul de vizavi au cerut să fie tăiaţi copacii respectivi. „Acţiunea a avut loc în urma unei solicitări scrise adresată Primăriei municipiului Deva de către asociaţia de proprietari nr. 340. Crengile rezultate în urma toaletării arborilor vor fi ridicate din zonă de către Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva până la sfârşitul acţiunii. Arborii din curtea şcolii au fost toaletaţi în urmă cu aproximativ două luni, ca urmare a unei solicitări scrise, adresate primăriei de către conducerea instituţiei de învăţământ“, a declarat Mona Voinescu, consilier la Cabinetul primarului municipiului Deva.
Nu s-a încălcat legea
Totodată, în astfel de cazuri mai intră în discuţie şi alte aspecte. Sunt foarte importante şi speciile din care fac parte aceşti copaci când este vorba despre toaletare. „La şase specii de arbori (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn şi stejar) nu este permis să se intervină în coroană decât în situaţii speciale, când există crengi uscate sau când este afectat traficul rutier. Este adevărat că solicitările se depun la noi pentru toaletare şi uneori se ajunge la tăierea coroanei, dar în lege nu este prevăzută vreo amendă pentru aşa ceva. Sancţiunile se aplică doar când se intervine la cele şase specii protejate. Noi nu am primit solicitare de la asociaţia de proprietari respectivă dar, având în vedere că este vorba despre arbori de specie comună, nu este nici o problemă“, a precizat Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Superrr!!!!" Freza" a la dom' " petrica !!
Dar cand s-au taiat toti castanii in 2013 din fata liceului Auto de ce doamnna Barsbas ati dat autorizatie?au fost scurtati rau de tot ramanand niste tepe care se vad si azi dupa 2 ani?daca nu ati dat autorizatia de ce echipajul de la primarie-zone verzi a actionat taindu-i?
Stimata doamna Georgeta Barabas sa raspunda la intrebarea de mai sus cu taierea castanilor in 2013 din fata Liceu Auto Deva (Colegiul Tehnic Transilvania Deva).Rugam mesagerul hunedorean sa faca o ancheta la ce s-a intamplat in 2013 si pana azi in Deva cu aceste taieri-ciopliri tip tepe fara nici o justificare si inestetice.Acesti copaci au nevoie de 10 ani sa revina la marimea pe care au avut-o.Daca doamna Georgeta Barabas nu poate da un raspuns ,ii rugam sa-si dea demisia de onoare din aceasta functie.