FlashPolitica si administratie

Declaraţie de presă . Finalizarea Barajului de acumulare de la Mihãileni este urgentã

05-nistorDe câţi ani are nevoie o speranţă ca să moară? În cazul Barajului de la Mihăileni, de aproape 30 de ani.

Barajul de acumulare Mihăileni este o amenajare hidroenergetică de pe valea Crişului Alb. Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată în 1984, când s-a decis exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării din sat urmau să fie acoperite de ape. Lucrările efective au început în 1987 şi s-au derulat într-un ritm alert, până în 1990. După Revoluţie, din cauza lipsei banilor, lucrările au stagnat multă vreme, perioadă în care au fost alocate fonduri doar pentru operaţiunile de conservare.
Acumularea de la Mihăileni are ca rol principal atenuarea viiturilor produse pe valea Crişului Alb, zonă în care, aproape în fiecare primăvară, se produc inundaţii. Lacul de acumulare va absorbi o reţea de pâraie care se întinde pe 4.000 de kilometri pătraţi, va avea o capacitate de peste 10 milioane de metri cubi, un luciu de apă de aproape 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri. Pe de altă parte, din acest lac se va furniza apă potabilă pentru comuna Crişcior, având 4.000 de locuitori, şi pentru municipiul Brad, cu 14.000 de locuitori, iar digul va avea şi o turbină pentru producerea de energie electrică.
În 2010, a fost aprobată Strategia Naţională privind Managementul Riscului la Inundaţii pe termen mediu şi lung. În urma aprobării acestei Strategii, a fost înfiinţată, în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor care asigură coordonarea unitară a activităţii de apărare împotriva inundaţiilor la nivel naţional. Printre măsurile prevăzute în acest document se afla şi finalizarea Barajului de la Mihăileni.
În octombrie 2011, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a efectuat o vizită de documentare în judeţul Hunedoara, pentru a verifica stadiul lucrărilor de la barajul de la Mihăileni. La vremea respectivă, declaraţiile oficiale  susţineau că investiţia este în etapa a treia, aproape de finalizare, şi că în doi ani,  lucrările la baraj vor fi încheiate.
În martie 2013, noul ministru delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, anunţa că Barajul de acumulare de la Mihăileni, din judeţul Hunedoara, va fi terminat în 2014.
Suntem în 2015 şi barajul nu a fost încă finalizat, iar locuitorii din zonă se confruntă cu inundaţii în fiecare an şi cu dificultăţi în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă curentă.
Revenind la întrebarea de la început, consider că după atâţia ani de promisiuni şi amânări, a venit momentul să nu lăsăm speranţa oamenilor din Brad şi Crişcior să moară şi să facem ca Barajul de la Mihăileni să devină ce a fost conceput să fie şi anume, o amenajare hidroenergetică în folosul cetăţenilor.
În general, prefer să termin lucrurile pe care eu le-am început. De data aceasta, însă, voi face o excepţie necesară pentru hunedoreni: voi depune toată energia pentru a pune punct acestei tergiversări de aproape trei decenii. Solicit în acest sens sprijinul direct al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a aloca urgent fondurile necesare finalizării Barajului de la Mihăileni, iar oamenii să poată fi feriţi pe viitor de viituri,  de inundaţii sau alte calamităţi.
Consider că viaţa unui român din comuna Buceş, sau din comuna Crişcior, sau din municipiul Brad, este egală cu viaţa oricărui român, merită acelaşi respect şi aceeaşi consideraţie, iar în situaţia dată, singurul mod în care putem demonstra practic acest lucru este să onorăm această promisiune şi să finalizăm urgent Barajul de la Mihăileni.
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele  Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura