FlashPolitica si administratie

Deputatul Bogdan Ţîmpău nu crede în salvarea CEH

05 Bogdan TimpauNatalia Bumbac

Ieri, deputatul Bogdan Ţîmpău (foto) a prezentat într-o conferinţă de presă situaţia dificilă din punct de vedere economic în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), totodată, arătând care sunt din punctul său de vedere soluţiile pentru a salva de la lichidare acest complex.

Furnizorii au cerut intrarea în insolvenţă
Ţîmpău susţine că la sfârşitul anului 2014, CEH a acumulat un total de peste 890 milioane de lei datorii, dintre care 364 milioane de lei sunt restanţe cu termen depăşit. „Din cele 364 de milioane de lei, 188 sunt către bugetul de stat, iar 176 de milioane de lei sunt datorii neachitate către furnizorii privaţi de bunuri şi servicii ai CEH. Din câte ştiu, în acest moment, şapte furnizori au solicitat intrarea în insolvenţă a CEH, cu patru dintre ei s-a obţinut o reeşalonare a datoriilor, iar cu ceilalţi trei, negocierile sunt în desfăşurare. Totodată, pe parcursul anului trecut, CEH a înregistrat pierderi de 356 de milioane de lei”, a arătat deputatul Bogdan Ţîmpău.

Complexul, amendat pentru lipsa certificatelor de carbon
O altă problemă care nu a fost soluţionată de către CEH este achiziţionarea şi predarea în termen a certificatelor de emisii de carbon. „Până la 30 aprilie 2015, CEH trebuia să predea un număr de 2.465.672 de certificate de emisii de carbon aferente poluării din 2014, ceea ce nu a fost posibil. Din lipsă de bani, au fost achiziţionate doar o parte dintre aceste certificate. Nerespectarea termenelor de predare a certificatelor de carbon ar putea duce la o amendă de 160 de milioane euro către Fondul de Mediu şi va fi notificată săptămâna viitoare. Cunoscându-se din timp incapacitatea CEH de a achiziţiona aceste certificate s-a făcut către Guvern o solicitare de acordarea unui împrumut în valoare de 167 de milioane de lei, care ar trebui rambursat în şase luni. În caz contrar, s-ar fi transformat în ajutor de stat, fapt care are nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene. Doar că Ordonanţa Guvernului nu a fost aprobată, pentru că nu a fost promovată la timp, deoarece nu a existat avizul Ministerelor Justiţiei şi Finanţelor. Termenul de acordare a împrumutului nu a fost respectat, iar CEH se află în situaţia de a fi amendat cu 120 de milioane de euro. Astfel, se va ajunge în situaţia în care CEH va plăti amenda, iar obligativitatea de a achiziţiona certificate verzi până la sfârşitul anului va rămâne”, a explicat deputatul hunedorean.

Două scenarii, ambele sumbre
Aşa cum a adăugat Bogdan Ţîmpău, în acest moment sunt posibile două scenarii, primul în care Guvernul acordă şi altul în care nu acordă împrumutul. „În cazul în care împrumutul nu va fi acordat, în două luni de zile Complexul va intra în insolvenţă. Dacă împrumutul va fi acordat, acesta nu va putea fi rambursat în şase luni şi se va transforma în ajutor de stat. Din acel moment, ajutorul va trebui aprobat de Comisia Europeană (CE), unde va fi prezentat un plan de restructurare, care, din nou, ar putea sau nu să fie aprobat. Dacă planul nu va fi acceptat de către CE, CEH va intra automat în lichidare. În situaţia în care va fi aprobat, atunci va intra în aplicare planul de eficientizare, fapt care ar putea duce la disponibilizări masive. La CEH sunt 6.000 de locuri de muncă şi aproximativ 2.000 de locuri de muncă la Societatea de Închidere Mine, fiecare ducând la menţinerea a 1,35 de locuri de muncă, ceea ce duce la un total de 18.000 de locuri de muncă la nivelul judeţului, fiind vorba de o cifră importantă”, a declarat Bogdan Ţîmpău. Acesta a mai afirmat că nu se poate ca locuitorii judeţului să asiste pasiv la un astfel de moment, îndemnându-i să-şi manifeste public îngrijorarea, amintind de protestul anunţat astăzi de către sindicaliştii de la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Fuziunea cu un alt producător
Din punctul de vedere al deputatului Bogdan Ţîmpău, Guvernul ar trebui să acorde de urgenţă împrumutul şi să găsească în continuare soluţii care ar putea salva de la lichidare CEH. Acesta a mai precizat că orice soluţie s-ar găsi, nu ar putea duce la scăderea costului de producţie a energiei pe bază de cărbune. Singura salvare a Complexului ar fi promovarea pentru aprobare a mixului energetic, fuziunea cu un alt producător de energie, sau asumarea rolului strategic al producţiei de cărbune. „Una dintre soluţii ar putea fi asumarea rolului strategic al producţiei de cărbune, iar a doua ar fi fuziunea cu un alt producător de energie, cum ar fi Hidroelectrica”, a afirmat deputatul Bogdan Ţîmpău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura