Pedepse record pentru hoţii de icoane de patrimoniu
Natalia Bumbac
Judecătoria Deva a dat vineri, 5 iunie, sentinţa în procesul unor hoţi de icoane de patrimoniu. Este vorba de Mihai Dumitru Vidrighin, Dumitru Giurcoiu, Traian Căldărar, Danciu Căldărar, Danciu Căldărar Jr., zis Dăncică, şi Ioan Soare, din Sibiu, care au fost trimişi în judecată în aprilie 2012. Obiectele de cult au fost furate din mai multe biserici din judeţul Hunedoara şi din lăcaşe de cult din alte zone ale ţării.
Obligaţi la plata cheltuielilor judiciare
Astfel, pentru acuzaţiile aduse de procurori, Judecătoria Deva i-a condamnat pe Mihai Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu la pedepse a câte opt ani şi patru luni închisoare fiecare, fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni de furt calificat. Traian Căldărar şi Danciu Căldărar au fost trimişi în spatele gratiilor pentru şase ani şi opt luni, făcându-se vinovaţi de complicitate la furt calificat. Pentru aceeaşi infracţiune, Danciu Căldărar Jr. a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare. Singurul care a scăpat de puşcărie este Ioan Soare, care a primit o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare, fiind acuzat de tăinuire. De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asupra bunurilor celor şase sibieni şi i-a mai obligat la plata unor sume de bani către stat, între 11.000 de lei şi 16.000 de lei fiecare, pentru cheltuielile judiciare. Sentinţa Judecătoriei Deva nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
O parte din icoane, recuperată
Reamintim că în perioada august – septembrie 2011, poliţiştii au fost sesizaţi că s-au dat mai multe spargeri la biserici, considerate monumente istorice, din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Atunci, s-a reclamat sustragerea a peste 100 de icoane vechi, pictate pe lemn şi sticlă, susceptibile de a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional. În judeţul Hunedoara, hoţii au prădat bisericile ortodoxe din Hărţăgani, Caraci şi Almaşu Mic de Munte. În Mureş, au furat icoanele din lăcaşele de cult din Urisiu de Jos, Urisiu de Sus şi Pănet, iar din Vâlcea, au prădat bisericile din cătunele Sănculeşti şi Chituci din satul Olteanca. O parte din obiectele de cult a fost recuperată în urma unor percheziţii la locuinţele hoţilor, cât şi la domiciliile unor colecţionari din Bucureşti şi judeţul Mureş. Icoanele au fost restituite bisericilor, însă nu au fost expuse, ci depozitate într-un mediu securizat, pentru a fi expertizate. Anchetatorii susţin că hoţii care furau icoane nu erau însă experţi în artă bisericească, ci doar executau ordinele unor persoane care se ocupau cu traficul de obiecte de patrimoniu.