Descoperire arheologică unicat la Măgura Uroiului
Judeţul Hunedoara continuă să ne uimească prin bogăţia de dovezi ale existenţei unor civilizaţii străvechi pe acest teritoriu. Cele mai recente descoperiri ale arheologilor sunt dintr-un sit aflat la poalele Măgurii Uroiului, lângă Simeria, şi aduc indicii clare asupra obiceiurilor de înmormântare practicate cu câteva mii de ani în urmă.
Unic în ţară
Şantierul de la Măgura Uroiului a început în anul 1999, dar au existat întreruperi din diferite motive. Săpăturile s-au reluat acum trei ani, şi de atunci, au fost descoperit un cimitir şi mai multe oseminte ale locuitorilor din acele vremuri. „Dovezile scoase la suprafaţă aparţin mai multor epoci, de la neolitic până la Evul Mediu. Cea mai importantă descoperire a fost anul acesta, când am găsit ateliere dacice de prelucrare a metalelor. Mai jos de locul unde au fost acestea, este un cimitir din epoca fierului, secolul VIII î.Hr. Acest cimitir este mai deosebit faţă de altele, deoarece oamenii acelor vremuri lăsau morţii la descărnat, în mod natural, după care oasele le puneau într-o groapă de aproximativ cinci metri lăţime. Lângă oseminte aruncau şi jertfe, vase sau chiar animale. Am găsit resturi de animale domestice, oi, capre, un mânz, dar şi de animale sălbatice, este vorba despre scheletul unui şacal. Peste oase era aşezată o platformă de piatră. În medie, putem spune că am descoperit 10 indivizi, majoritatea femei şi copii. Până în acest moment, nu s-a scos la suprafaţă o astfel de aşezare pe teritoriul României“, a declarat Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Vor fi expuse
La cercetările arheologice de la Măgura Uroiului participă şi două profesoare şi şapte studenţi din Canada, membri ai organizaţiei Archaeotek, care au venit aici în practică. „Situl arheologic de la Măgura Uroiului reprezintă o prioritate pentru noi, mai ales că am încheiat un protocol cu studenţii din Canada. Materialul descoperit va intra imediat în proces de analiză şi restaurare şi va face parte din patrimoniul muzeului. Ne gândim ca anul viitor să organizăm o expoziţie dedicată descoperirilor de la Uroi“, a declarat Liliana Ţolaş, directorul general al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.