Imperiul „Axis” se clatină din temelii
Imperiul de firme construit în mai puţin de şase ani de hunedoreanul Ionuţ Rudeanu pare să se prăbuşească, fiind lovit la temelie de dosarul penal în care ginerele lui Blaga este acuzat de evaziune fiscală. Contractele generoase cu firme şi instituţii de stat s-au subţiat în ultima perioadă, iar multe dintre ele au fost pierdute încă de la sfârşitul anului trecut.
Atârnă de un fir de aţă
Firma lui Ionuţ Rudeanu, Axis Corporate Security, specializată în servicii de protecţie şi pază are mari probleme în a se menţine pe piaţă. După scandalul generat de percheziţiile şi arestarea patronului societăţii i-a fost retrasă licenţa de funcţionare de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Deocamdată, retragerea licenţei nu şi-a produs efectele, deoarece reprezentanţii firmei Axis Corporate Security au depus o cerere de suspendare a actului care le-a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea nefiind definitivă. Dacă decizia primei instanţe va fi menţinută şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), atunci Axis Corporate Security se va afla în imposibilitatea de a-şi onora contractele, multe dintre ele fiind cu instituţii şi firme de stat.
Se retrag din cauza banilor
Printre societăţile şi instituţiile din judeţ care au contracte de prestări servicii cu firma lui Rudeanu se numără Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (MCDR), Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) şi INSEMEX. Până în acest moment, conducerile instituţiilor enumerate mai sus nu au fost informate despre situaţia în care se află firma de protecţie şi pază şi despre existenţa riscului ca paza obiectivelor să nu mai poată fi asigurată. Singura societate de unde Axis Corporate Security a anunţat că se retrage este SNÎMVJ, societate care nu le-a achitat serviciile pe ultimele luni. „Am fost anunţaţi din 6 august de firma Axis Corporate Security că se retrage, noi având termen de 30 de zile să organizăm licitaţie pentru achiziţionarea serviciului în regim de urgenţă. Contractul pe care îl avem în prezent a fost semnat pentru doi ani şi expiră în ianuarie 2016, valoarea contractului pentru anul în curs fiind de 2.800.000 de lei”, susţine Aurel Anghel, directorul executiv al SNÎMVJ.
Contractul trebuie anulat în 10 zile
În schimb, cei de la MCDR nu cunoşteau situaţia în care se află prestatorul de servicii de pază, aceştia urmând să fie anunţaţi doar după pronunţarea unei decizii definitive în instanţă, în cazul în care va fi defavorabilă celor de la Axis. „După anularea licenţei au obligaţia să anuleze contractul în termen de 10 zile, după rămânerea definitivă a deciziei de anulare a licenţei de funcţionare. Contractul pe care-l avem acum a fost semnat în 1 iulie 2015 şi expiră în 31 decembrie 2015, cu posibilitate de prelungire pentru patru luni, valoarea acestuia fiind de 385.499 de lei”, a afirmat Sorin Bocşe, referent de specialitate la compartimentul de achiziţii publice al MCDR.
Nu au mai câştigat licitaţia
Printre contractele generatoare de venituri importante pe care Axis Corporate Security le-a pierdut în ultimele nouă luni se numără cel cu Direcţia Regională de Drumuri Timişoara (DRDT) şi cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (DGRFPT). Potrivit reprezentanţilor DRDT şi DGRFPT, contractele dintre firma lui Ionuţ Rudeanu şi compania, respectiv instituţia de stat, s-au încheiat la sfârşitul lui 2014, acestea fiind încredinţate în urma organizării licitaţiilor altor firme.
Şi la societatea care are contract de prestări servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara lucrurile nu par să fie tocmai roz. Denumirea firmei a fost schimbată din Axis Emergency în Emergency Division, administratorii renunţând la formula care a consacrat-o pe piaţă. Un alt aspect care demonstrează că societăţile lui Ionuţ Rudeanu nu sunt în cea mai bună formă, sunt şi numeorase sesizări venite din partea angajaţilor la adresa redacţiei noastre, în care reclamau că salariile le sunt plătite cu întârziere, sau deloc.