Cel mai reuşit Campionat Mondial din istoria judo-ului românesc
Singurul hunedorean aflat în fruntea unei federaţii sportive naţionale, deveanul Doru Ioan Sapta, este încântat de cele două medalii de argint cucerite de delegaţia tricoloră la Campionatul Mondial de Seniori, desfăşurat recent în Kazahstan. Şeful FRJ a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că performanţele obţinute de România sunt excelente, apreciind că „a fost cel mai reuşit Campionat Mondial din istoria judo-ului românesc”.
Performanţe de top
Fin cunoscător al judo-ului mondial, Doru Sapta a lăudat performanţele sportivilor şi antrenorilor şi a subliniat că ele au fost obţinute într-un context de mare competitivitate, la startul întrecerii fiind 750 de sportivi, din 120 de ţări. Şeful FRJ a precizat că e o mare realizare că România a fost la egalitate cu Rusia în clasamentul general pe medalii şi că 111 ţări au fost sub tricolori în această ierarhie pe naţiuni. „Campionatul din Kazahstan a fost cea mai mare competiţie înainte de Jocurile Olimpice de la Rio 2016, mai ales că în anul olimpic nu se va mai organiza Campionat Mondial. Fetele noastre şi-au respectat statutul de lidere mondiale ale categoriilor lor de greutate, iar parcursul a fost unul impresionant, ambele reuşind să câştige meciurile la Ippon sau Wazari. Victoriile celor două judoka demonstrează faptul că Şcoala Românească de Judo este una cu potenţial. Îl felicit pe domnul profesor Florin Bercean şi pe tot colectivul său tehnic de la Cluj-Napoca, exprimându-mi pe această cale fericirea de a ne afla în elita judo-ului mondial, fiind apreciaţi de oamenii de specialitate din foarte multe ţări. Cred în noua generaţie ce se făureşte atât la masculin, cât şi la feminin şi am încredere că vom reuşi să construim echipe puternice în vederea abordării cu succes a Jocurilor Olimpice de la Tokyo”, a spus Doru Ioan Sapta, preşedintele Federaţiei Române de Judo. El a precizat că sportivele tricolore nu şi-au asigurat calificarea la Olimpiadă, dar e foarte probabil să o obţină. „Ele sunt acum numărul unu mondial la categoriile lor de greutate. Cursa pentru calificare la JO va continua până în aprilie 2016, până atunci fiind programate 10 Gran Prix-uri sau Cupe Mondiale, ultimul fiind cel din Mexic”, a precizat Doru Sapta.
Două vicecampioane
Cele două medalii ale României au fost obţinute de Corina Căprioriu, la categoria -57 kg, şi Andreea Chiţu, la categoria -52 kg. Corina Căprioriu a învins-o în primul meci pe Bellorin Concepcion (Spania) că mai apoi să treacă de Durbach Manon (Luxemburg), ambele meciuri fiind câştigate prin Ippon. Sferturile de finală au fost unele cu emoţii, adversara sa, unguroaica Hedvig Karakas, conducând până aproape de final cu Yuko (5 puncte). Sportiva lui Florin Bercean nu s-a pierdut cu firea, motivaţia fiind una importantă, lucru ce i-a adus un Wazari (7 puncte) în ultimele secunde ale întâlnirii. Finala a fost o reeditare a celei de la JO Londra 2012, Corina fiind învinsă de Kaori Matsumoto (Japonia).
Argintul cucerit Andreea Chiţu la Astana vine după o finală pierdută în faţa sportivei japoneze Misato Nakamura. Concursul a început cu un tur liber pentru judoka noastră, ca mai apoi să o elimine pe cea mai bună sportivă a Africii, Hela Ayari (Tunisia). Emoţii mari au fost şi în faţa Distriei Krasniqi din Kosovo, care a pierdut greu în Golden Scor, departajarea făcându-se la Shido (penalizare). Sfertul de finală au fost însă unul rapid, Andreea Chiţu reuşind o fixare de Ippon în primul minut al meciului contra italiencei Giuffrida Odette. În semifinale, Chiţu a trecut de Gulbadam Babamuratova (Turkmenistan), învinsă prin Wazari (7 puncte).