EvenimentFlash

Ursul a atacat din nou

02 ursMaximilian Gânju

Câinele unui localnic din Dâlja a fost sfâşiat în noaptea de marţi spre miercuri de ursul care terorizează cătunul din Petroşani. Oamenii sunt disperaţi şi cer autorităţilor să se implice în rezolvarea acestei probleme.

Se vor acorda despăgubiri
Fiara a luat câinele din gospodărie şi l-a rupt pur şi simplu în jumătate, i-a mâncat organele interne şi apoi a făcut praf o anexă din gospodăria atacată în noaptea de marţi spre miercuri. Ursul a intrat în coliba în care omul îşi ţinea laptele pentru brânză şi după ce s-a înfruptat, a plecat spre codru. Localnicii sunt disperaţi după ultimul atac, pentru că animalul poate oricând intra peste ei în case. Ieri dimineaţă, au mers la primar pentru a cere ajutor edililor.
„Până acum, omora câinii şi animalele din gospodării, n-a intrat niciodată înăuntru. Aseară a spart pur şi simplu coliba, fără să se teamă de zgomotul făcut de noi, a băut trei sticle cu lapte şi şi-a văzut de drum. Înainte, a rupt un câine şi dacă nu se face ceva cu el, o să intre peste noi în case. Nu se poate aşa ceva, de la sfârşitul lui august noi nu mai putem închide ochii. Cât mai trebuie să treacă până când cineva va face ceva, să-l mute, să-l împuşte, să facă ceva. Trebuie să moară un om, asta aşteaptă domnii de la Bucureşti sau de unde trebuie să semneze hârtia?”, se întreabă localnicii.
După ultimul atac, fiara a urcat şi mai mult spre gospodăriile din cătun şi în ciuda eforturilor vânătorilor şi jandarmilor de a-i proteja pe oameni până când se va decide soarta animalului, există un risc major ca o persoană să fie atacată. Potrivit directorului SPADPP din cadrul municipalităţii Petroşani, Daniel Vişan, care face parte din comisia de evaluare în cazul animalului care atacă gospodăriile, pe baza raportului întocmit se aşteaptă o decizie de la Ministerul Mediului şi, dacă este cazul, se vor acorda inclusiv despăgubiri pentru pagubele făcute de urs.

Vina aparţine tot oamenilor
Lipsa hranei în habitat este o consecinţă a atacurilor urşilor asupra gospodăriilor din Valea Jiului. Vina o poartă culegătorii de fructe de pădure care au periat toate zonele montane şi animalele nu-şi mai găsesc hrana necesară pentru iernat. „Sute de tone de afine, zmeură, mure, sunt culese din munte în fiecare vară şi ursul ce să mai mănânce? Coboară spre livezi, unde dă şi de animale şi între carne şi fructe alege carnea. Aşa că ne mirăm degeaba, iar un urs bătrân nu se mai teme uşor şi dacă prinde gustul sângelui nu mai pleacă din zonă. În cazul ursului din Dâlja, probabil, singura soluţie va fi sacrificarea. Degeaba va fi relocat în altă zonă, el va căuta în continuare gospodării unde găseşte uşor hrană consistentă”, spune unul dintre vânători.
Până când decizia ministerului de resort va ajunge în Valea Jiului, zona în care acţionează ursul este patrulată de jandarmii montani şi vânătorii care gestionează fondul de vânătoare. Localnicii spun că trebuie acţionat mâine, pentru că în câteva zile, copiii lor vor începe şcoala şi pentru a ajunge în Petroşani, micuţii străbat, pe jos, exact zona în care este semnalată prezenţa animalului sălbatic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura