Comunitate

Proprietarii de terenuri şi clădiri lăsate de izbelişte pot fi arşi la buzunar

Noul Cod fiscal prevede faptul că de la 1 ianuarie 2016, toate consiliile locale au posibilitatea de a majora până la 500 la sută, impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Criteriile de încadrare ale acestora, precum şi procedura de aplicare, se adoptă prin hotărârea consiliului local şi se stabilesc conform nomenclaturii stradale.
Primarul din Ghelari: Este o măsură binevenită!04 bulbucan pasconi
„Este foarte bine că ni se dă mână liberă pentru a face acest lucru. Unele persoane s-au trezit cu moşteniri şi uită să mai treacă pe la primărie să-şi achite impozitele. Ba mai mult, lasă atât casele, cât şi terenurile, în voia soartei. Probabil că, dacă s-ar pune problema vânzării lor, ar da fuga la noi să-şi achite dările şi le-ar mai trage vreo spoială, măcar, reparând câte ceva. Dar aşa, lasă de azi pe mâine. Sunt sigur că arzându-i la buzunar vor lua şi măsuri. Nu vorbesc de toată lumea, a nu se înţelege greşit, ci fac referire doar la cei de rea credinţă. Există oameni de care pur şi simplu nu mai dăm. Fie şi-au schimbat adresele de contact, numerele de telefon la fel, fie nu mai sunt interesate de nimic din ceea ce au lăsat în urmă. Chiar o să studiez mai bine noul Cod şi o să propun în consiliul local să majorăm, punctual, taxele pe clădirile şi terenurile lăsate de izbelişte şi care strică imaginea comunei noastre. Nu atentăm la pragul maxim de majorare, adică de 500 la sută, nu exagerăm, dar vom lua o decizie cât să se simtă urmările ei. Poate aşa mai îi trezim la realitate pe cei în cauză”, susţine primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan (foto stânga). Acesta are o poziţie fermă şi faţă de celelalte prevederi ale noului cadru legal, susţinând că orice măsură economică ce vine în sprijinul dezvoltării şi uşurării activităţii investitorilor este binevenită.
Primarul din Toteşti: Rămâne la aprecierea consiliului local
„Să nu privim lucrurile la modul simplist. Sunt mulţi oameni care se află la capătul puterilor, având o vârstă înaintată. Până acum şi-au îngrijit casele după cum au ştiut mai bine, dar acum ce să le facem? Unii nu au copii şi nepoţi ori îi au la sute sau chiar mii de kilometri distanţă. Să-i pedepsim pentru asta, că sunt neajutoraţi? Alţii nu mai au loc de muncă de ani buni şi supravieţuiesc, nu trăiesc. Să-i pedepsim şi pe ei? Dacă omul nu mai are nici forţă în cele două mâini şi nici bani decât poate doar pentru pâinea zilnică a copiilor, e clar că nu trebuie îngreunat cu suprataxe. Acum, rămâne la alegerea fiecărui edil şi consiliu local să decidă dacă vor subscrie acestei prevederi sau nu, însă personal, consider că la Toteşti nu e cazul. Or, ca să adopţi o hotărâre doar pentru cazuri izolate nu e legal. Ea trebuie aplicată unanim. Cât priveşte celelalte subpuncte ale Codului, sunt ideale pentru relansarea fiscală a României. Investitorii trebuie sprijiniţi şi încurajaţi, pentru că doar aşa putem aspira la crearea de noi locuri de muncă, atât de necesare în momentul de faţă”, arată Tiberiu Pasconi (foto dreapta), primarul comunei Toteşti. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura