Comunitate

Nu pot renunţa la ştampilă, deşi nu este obligatorie

04 stampilutaNatalia Bumbac

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului 17/2015 prin care folosirea ştampilelor de către persoanele private, persoanele fizice autorizate sau firme cu capital privat, nu este obligatorie au trecut aproape două luni. Cu toate acestea, gravura cu datele de identificare ale utilizatorului, sau ale firmei, este folosită în continuare.

Reduce riscul de facturi false
„Din 23 iulie 2015 a intrat în vigoare OG 17/2015 care se referă la acte emise de către persoane fizice sau persoane juridice către instituţiile statului sau în relaţiile dintre aceste entităţi, acte pentru care nu este obligatoriu să se folosească ştampila, dar nici nu se interzice folosirea acesteia. În schimb, instituţiile statului sunt obligate în continuare să folosească ştampila pe actele care le emite. Prevederile OG sunt conforme cu legislaţia din statele membre UE, unde, de asemenea nu este obligatorie folosirea ştampilei de către entităţile menţionate mai sus. Dar, din câte am văzut pe actele emise în relaţia cu instituţia noastră încă se mai pune ştampila, fiind un lucru cu care oamenii, probabil, s-au obişnuit. Din punct de vedere fiscal, ne avantajează ca actele să fie ştampilate, deoarece se reduce riscul de introducere a unor acte fiscale false”, a explicat Lucian Heiuş, directorul executiv Servicii Interne al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Timişoara.
Acesta a mai precizat că prevederile Ordonanţei care a abrogat legile conform cărora folosirea ştampilei era obligatorie se înscriu în acelaşi registru ca şi legea care a permis ca fiecare firmă să-şi tipărească propriile formulare pentru chitanţe sau facturi. Acte fiscale care în trecut erau tipărite la cerere doar de Imprimeria Naţională.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura