Primul loc de muncã, lege pentru 30.000 de tineri
Legea primului loc de muncă, iniţiată de UNPR, a trecut de Senat cu unanimitate de voturi. Aproximativ 30.000 de tineri vor fi beneficiarii acestei legi, cel mai probabil începând cu ianuarie 2016.
Proiectul de lege, care a pornit de la noi din judeţ, mai trebuie să treacă doar de Camera Deputaţilor. Senatorul Haralambie Vochiţoiu (foto), preşedintele filialei judeţene a UNPR Hunedoara, este de părere că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, îşi vor găsi mult mai uşor un loc de muncă. Asta, pentru că angajatorul este scutit de orice cheltuială cu noul angajat timp de un an şi jumătate. Legea permite subvenţionarea cheltuielilor cu salariul minim pe economie, cu condiţia ca angajatul să fie la primul loc de muncă.
„Cred că şi noi putem exporta către Uniunea Europeană metode de bună practică. Progresul României se vede numai prin muncă, iar tinerii nu trebuie să mai fie nevoiţi să plece din ţară ca să îşi găsească un rost în viaţă. Cel puţin 30.000 de tineri vor putea fi angajaţi pe această lege şi vor avea subvenţionat un an şi jumătate tot locul de muncă, adică salariul şi contribuţiile, de către statul român. Angajatorul are şi el obligaţia să ţină un an şi jumătate locul de muncă, dar nu persoana angajată, în cazul în care aceasta nu se poate adapta şi nu îndeplineşte atribuţiile cerute de patron. În anul 2016, statul ar urma să aloce, conform estimărilor, aproximativ 45 milioane de euro cu aplicarea legii primului loc de muncă“, a declarat senatorul Haralambie Vochiţoiu, în conferinţă de presă.
Potrivit proiectului de lege, este vorba despre 1.800 lei brut, pe lună, timp de 16 luni, sumă în care sunt incluse şi taxele către stat. Acesta este maximul pe care statul îl va acorda angajatorului dacă legea va fi adoptată.