Scrisoarea deschisă a lui Alexandru Bălgrădean, care a provocat scandalul de la Federaţia Română de Judo
Publicăm astăzi scrisoarea deschisă trimisă de Alexandru Bălgrădean, secretarul general al Federaţiei Române de Judo, care a provocat scandalul de la FRJ, şi a dus la demisia preşedintelui Doru Sapta. Cu acest prilej precizăm, că şi Alexandru Bălgrădean a demisionat după publicarea scrisorii de mai jos din funcţia de secretar general al FRJ, pentru a dovedi – potrivit declaraţiei acestuia făcută cotidianului nostru – că nu ţine de scaun, mai exact de respectiva funcţie de conducere din cadrul federaţiei.
DOMNILOR VICEPREŞEDINŢI, DOMNILOR ANTRENORI, DOMNILOR ARBITRI, STIMAŢI COLEGI,
Subsemnatul Bălgrădean Alexandru în calitate de Secretar General solicit demisia din funcţia de preşedinte al FRJ a dl. Doru Sapta deorece consider că acesta a adus prejudicii majore de ordin moral şi material precum şi de imagine F.R. JUDO prin comportamentul afişat. Motivaţia cererii mele se bazează pe următoarele aspecte:
ANGAJAREA FICTIVĂ a numitei Mărginean Alexandra Mirabela, recomandată drept protejata preşedintelui şi care a apărut doar la evenimentele cu caracter internaţional, unde a fost însărcinată de preşedinte să se ocupe de VIP.
Cunoscută şi sub denumirea de Laguna Albastră, atitudinea acesteia precum şi precaritatea comportamentului şi limbajului au adus prejudicii grave imaginii FRJ în faţa membrilor EJU şi IJF, personal fiind pus în posturi foarte delicate de către membrii EJU şi IJF, cerându-mi-se explicaţii.
Am reuşit să constat la aceasta un nivel submediocru de cunoaştere a gramaticii limbii române, aşa că nu cunosc ce anume şi ce calităţi are numita pentru ocuparea unei funcţii în FRJ. Această situaţie a dus pe bună dreptate la revolta unor angajaţi care nu înţelegeau de ce unii iau acelaşi salariu fără să se prezinte la serviciu.
Astfel, l-am atenţionat în mod repetat pe dl. preşedinte că ducem în derizoriu funcţia prezidenţială şi imaginea FRJ.
Oricum, pentru eliminarea echivocului, aceasta a fost dusă de dl. preşedinte în Abu Dhabi, nov. 2014, la Grand Şlam unde au fost surprinşi în ipostaze lămuritoare de camerele TV, transmisia fiind făcută în direct în România.
Aş încheia subiectul acesta spunându-vă doar că sportiva Podelenschi, care a fost operată la umăr anul trecut, aşteaptă şi acum de la FRJ cei 1.500 euro aprobaţi.
1. HAOSUL FINANCIAR ŞI DECIZIONAL
Nerespectarea cheltuielilor aprobate prin contractul de finanţare cu MTS, pierderea echilibrului dintre plăţile din contractul cu MTS şi cele din venituri proprii, manevrarea obscură a fondurilor provenite din sponsorizări, încălcarea continuă a atribuţiilor secretarului general, nerespectarea crasă a termenelor de plată a contractelor, vehicularea de sume cash fără acte, sume scoase din bancă la ordinul preşedintelui şi cu o destinaţie pe care nu am reuşit să o identific, dar, care sunt în dispreţul oricăror norme financiare minime, efectuarea arbitrară a plăţilor fără consultarea nimănui, incapacitatea de a lua decizii în timp real, schimbarea continuă a acestora de câte două, trei şi chiar de patru ori într-o zi, nerespectarea deciziilor luate eventual, neurmărirea îndeplinirii acestora, nerespectarea în mod continuat a planurilor competiţionale au dus la blocaj financiar şi întârzieri majore în efectuarea plăţilor.
Am protestat de asemenea împotriva premierilor acordate antrenorilor LO feminin cu 20.000 lei cu ocazia Galei Judo-ului Românesc din ianuarie, desfăşurată la Hotel Phoenicia. Am atras atenţia că în acest fel deschidem o cutie a Pandorei care se va întoarce împotriva noastră iar noi nu putem să acordăm bani discriminatoriu deoarece alţi antrenori cu merite deosebite nu au primit nimic niciodată, iar cei care au rezultate la nivel de LO sunt premiaţi de MTS şi primesc indemnizaţii speciale.
2. SALARIUL INDECENT DE 9.000 LEI NET/LUNĂ ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE SUNTEŢI ÎNCADRAT CU 1/2 NORMĂ
Nu ştiu ce merite aveţi pentru a încasa acest salariu mai mare decât al Primului Ministru al României. Mă întreb cum vă puteţi uita în ochii unui antrenor care câştigă 1.100 lei/lună şi care stă zi de zi la sală cu sportivii.
În paralel aş menţiona prezenţa dumneavoastră tot mai rară în rândurile noastre, a personalului Federaţiei, fiind preferate deplasările în străinătate cât mai lungi şi cât mai exotice.
Pe lângă aceasta aş mai menţiona stilul de viaţă extravagant, atunci când vă prezentaţi la Bucureşti, cazările simandicoase la hoteluri de lux, întotdeauna de 4 stele sau la Hotel Premier unde urmaţi tratamente de recuperare fizică pe banii FRJ, împreună cu alţi invitaţi, mesele la restaurante scumpe luate împreună cu diverşi indivizi care nu au adus nici un beneficiu judo-ului românesc.
Episoadele de bugetofagie delirantă al căror protagonist sunteţi reprezintă adevărate găuri negre în bugetul FRJ, de multe ori simţindu-mă de-a dreptul devalizat. Aceste facturi ruşinoase cred că ar trebui publicate împreună cu lista invitaţilor beneficiari ai generozităţii dumneavoastră.
Într-adevăr partidele de tenis de câmp pot fi epuizante şi necesită o refacere specială.
Toate aceste acţiuni ale dumneavoastră ne-au dus în pragul colapsului financiar. În acest timp am sportivi cu 5-10 ani de activitate care nu au avut nici o deplasare internaţională „pentru că nu au valoare“.
Aş vrea să menţionez aici faptul că de la începutul anului până în prezent eu am susţinut personal FRJ prin împrumutarea acesteia cu 65.000 euro, bani personali, fără nici un fel de dobânzi sau comisioane, după ce anul trecut am mai împrumutat din nou FRJ cu 20.000 euro în scopul derulării normale a activităţii.
3. NEIMPLICAREA SAU IMPLICAREA SUPERFICIALĂ ÎN PROGRAMELE PRIVIND PROMOVAREA JUDO-ULUI ÎN RÂNDUL TINERILOR ŞI ÎN MEDIA
Aş da ca exemplu doar Programul „JUDO ÎN ŞCOALĂ“. Nici până azi nu aţi desemnat cei 10 antrenori care să înceapă să ducă proiectul la îndeplinire. Nu reuşesc să identific ce v-a făcut să lipsiţi la întâlnirile cu Ministrul Educaţiei Naţionale iar mai apoi cu Secretarul de Stat pe probleme de curiculla. M-aţi pus într-o situaţie mai mult decât jenanată fiind pus să dau explicaţii privind absenţa dumneavoastră. Sunt relaţiile mele personale pe care le-am construit cu greu şi pe care vi le-am pus la dispoziţie.
Nici în ceea ce priveşte promovarea judo-ului la sate nu stăm mai bine. Motivele sunt aceleaşi.
Şi încă o menţiune, domnule preşedinte, promovarea în media a judo-ului nu e atunci când daţi interviuri.
4. ACTIVITATEA PE CARE DL. JEBEREAN MARIUS O ARE ÎN FUNCŢIA DE ŞEF AL ARBITRAJULUI ROMÂNESC
Astfel, acesta foloseşte funcţia respectivă pentru a-şi promova propriile interese în detrimentul celorlalţi colegi având un comportament lipsit de etică. Consider că în funcţia respectivă ar fi mai potrivit un arbitru care s-a retras din activitate şi neapărat cu studii superioare.
Deşi e pe locul trei în ierarhia naţională şi internaţională după Ioana Babiuc şi Dan Ionescu, duce o politică de marginalizare a Ioanei Babiuc şi de eliminare din arbitraj a lui Dan Ionescu, lucru la care nu am putut să asist pasiv. Îmi cer scuze pe această cale celor doi colegi că nu am putut face mai mult pentru ei. Astfel, la Seminarul de Arbitraj de la Poiana Braşov lucrurile au evoluat spre penibil prin atitudinea submisivă faţă de membrii Comisiei de Arbitraj în speranţa obţinerii unei atitudini mai binevoitoare din partea acestora, în paralel cu atitudinea tot mai obraznică faţă de personalul FRJ.
Aş mai adăuga limbajul constant obscen al acestuia atât din timpul competiţiilor, cât şi în timpul meselor de protocol unde vine în permanenţă însoţit de una, două sau chiar trei dame de companie, fapt care ne-a adus grave prejudicii de imagine în faţa membrilor EJU şi IJF, lucru sancţionat de mine în mod constant, dar acesta a găsit în permanenţă refugiu la preşedinte. Am cerut totuşi explicaţii d-lui preşedinte în legătură cu promovarea acestui ipochimen iar explicaţia a fost halucinantă: „Ăsta dacă ajunge sus e deschis la manevre“.
Ca să închei totuşi acest subiect, vreau să menţionez faptul că eu cred cu tărie că ARBITRAJUL ESTE COLOANA VERTEBRALĂ A JUDO-ULUI ROMÂNESC.
5. SUBFINANŢAREA CRONICĂ A JUDO-ULUI MASCULIN
Politica de acordare a 75 la sută din fonduri LO feminin de la Cluj, de fapt realitatea fiind una de 80 spre 85 la sută, ne duce la un viitor total lipsit de speranţă în ceea ce priveşte băieţii noştri.
În paralel cu aceasta, ignorarea repetată a tuturor doleanţelor colectivului LO masculin şi anularea autorităţii antrenorului coordonator Alexandru Chirilă, căruia i s-a impus să lase băieţii să se antreneze la cluburi, lucru de neacceptat la LO feminin şi în totală contradicţie cu Planul de Pregătire, ne-a dus la crearea unei forme fără fond. Practic, toate rezultatele de la masculin au fost obţinute de entuziaşti ai judo-lui şi de profesionişti fără nici un sprijin de la FRJ. Îi felicit şi sunt alături de ei.
Lipsa totală a unei strategii, a unei viziuni, a unei minime voinţe de a pune lucrurile pe un făgaş normal, şicanarea permanentă a colectivului LO masculin care nici la 3 luni de la constiture nu au contracte de muncă încheiate, plata intenţionat întârziată a facturilor de cazare şi masa şi a altor deconturi, este axioma judo-ului masculin românesc.
Un comandant nu-şi abandonează soldaţii niciodată, d-le preşedinte.
6. ÎN CONTRAST CU SITUAŢIA LO MASCULIN ESTE SITUAŢIA LO FEMININ DE LA CLUJ
Deşi beneficiază de 75 la sută din fondurile FRJ prin presiuni şi cu acceptul preşedintelui, acesta a junge la 80-85 la sută, lucru inacceptabil pentru ansamblul judo-ului românesc.
Acest tratament preferenţial a adus şi la o atitudine specifică a antrenorului Florin Bercean. Lipsit de orice fel de tact profesional, cu un limbaj insultător la adresa tuturor colegilor, sfidător şi impertinent, acesta se bucură de totala protecţie a preşedintelui „deoarece aduce rezultate“.
Paralel cu dezvoltarea nefirească a nevoii de a controla lucrurile acesta are episoade paranoide când un lucru nu merge aşa cum şi-ar dori dânsul. Bineînţeles că nu contează dacă are dreptate sau nu.
Am atras de nenumărate ori atenţia că numeroşi antrenori nu mai vor să-şi lase elevii la LO de la Cluj datorită comportamentului abuziv şi limbajului bădăran avut faţă de sportive, dar mai ales, a lipsei de grijă faţă de sănătatea sportivilor. Există acolo nenumărate elemente de abuz care vin în contradicţie cu norme elementare de viaţă şi de bun simţ elementar dar pe care nu le voi dezvălui cu această ocazie. Cât poţi interveni în viaţa unui om de dragul succesului? Ce relevanţă are demnitatea unui sportiv pentru noi?
Un alt exemplu simptomatic este politica de desfiinţare a sportivei Florian Larisa şi a altor sportive care „nu vin la LO“. Îl felicit pe antrenorul Fleisz Aurelian pentru poziţia pe care o are.
Nu ştiu dacă există la ora aceasta vreo membră a LO neoperată. De aici şi porecla de „Măcelarul“. De ex. Monica Ungureanu are 5 operaţii la un genunchi. De altfel acesta intervine inclusiv în relaţia medic-sportiv spunându-i medicului ce să facă sau lăsând sportivii netrataţi la timp „deoarece sunt puturoşi“. Nici de prestaţia medicală de la Cluj nu am fost în întregime mulţumit dar acesta este alt subiect. De exemplu un deget ieşit nu înseamnă pauză ci continuarea antrenamentului şi pierderea încheieturii respective. Explicaţia e simplă „cine nu are măcar un deget stricat nu e judokan“.
Mai există în rândul colectivului antrenorilor LO de la Cluj şi o anumită promiscuitate sexual-morală în care aceştia trăiesc şi în care se complac. Este vorba de o legătură neprincipială cu o colegă antrenoare precum şi de legături nefireşti între antrenori şi sportivi dar şi între o antrenoare de acolo şi o membră a FRJ, lucru notoriu de altfel şi reclamat de mine în nenumărate rânduri. Ce exemplu dăm sportivilor?
Primind, în consecinţă, undă verde din partea preşedintelui, acesta şi-a dezvoltat tupeul şi încet, încet a început să intervină în administrarea FRJ, dându-ne tuturor sfaturi şi spunându-ne ce să facem, lucru nefiresc pe care l-am stopat, aceasta ducând din nou la episoadele de furie paranoidă mai sus menţionate, condimentate evident cu bădărăniile şi limbajul specific. Refugiul era preşedintele care îi aprobă totul.
Practic, în acest an FRJ a fost condusă de Florin Bercean, acesta intervenind în toate episoadele conducerii FRJ: întocmirea listelor la masculin, drepturi de transmisie TV, ne indică cine să câştige licitaţii etc. Bineînţeles, răspunderea o purtam eu. Este evident că m-am opus.
Ar mai fi de menţionat avariţia personajului prin blocarea sumelor de bani cuvenite antrenorilor descoperitori şi veşnică opoziţie privind plata acestora cu toate că sunt legi clare în acest sens.
Un alt aspect neplăcut al activităţii acestuia este politica de tăiere a burselor olimpice a sportivilor. Pentru orice motiv mai mult sau mai puţin plauzibil se taie bursa sportivului. Aceşti sportivi sunt tot ce avem mai bun la ora actuală iar menţinerea lor în stare de pauperizare nu cred că contribuie la creşterea performanţelor sportive. Cei mai mulţi sunt cu probleme materiale iar 1.000 lei/lună reprezintă enorm pentru ei. Bursele olimpice sunt plătite de obicei cu întârziere la 3-4 luni. Cu aceşti bani majoritatea îşi ajută familiile iar banii vin de la C.O.S.R., aşa că nu reprezintă un efort al FRJ sau al autorităţilor locale. Astfel, sunt sportive care au avut şi 6 luni tăiată bursă pentru varii motive care de care mai puerile. După slăbiri de 6-7 sau 8 kg pentru un concurs e cam demoralizator să te trezeşti cu bursă tăiată. Am încercat abordarea acestui subiect cu preşedintele şi cu antrenorii de la Cluj dar răspunsul a fost ca „să-l lăsăm în pace pe Bercean că ştie el ce face“. Nu cred în aceste măsuri şi cred că sunt şi alte mijloace care ţin de pedagogie sau de psihologi pe care îi cam plătim degeaba. Sunt sportivi acolo care nu au mai văzut un psiholog de 3-4 ani.
Am criticat inclusiv numirea acestuia în funcţia de Director Tehnic a FRJ deoarece este în contradicţie cu ceea ce face şi nu este imparţial, lucru dovedit din plin în acest timp. Practic a fost creată iarăşi o formă fără fond fără nici o relevanţă.
Practic, preşedintele a ales calea comodă, mulându-se după LO feminin care aduce rezultate iar în modul acesta mandatul dânsului este salvat.
7. IMOBILISMUL ŞI LIPSA DE CONŢINUT AL COLEGIULUI ANTRENORILOR;
ASPECTUL ORNAMENTAL AL COMISIEI DE ETICĂ;
LIPSA DE OBIECT A COMISIEI DE DISCIPLINĂ;
SITUAŢIA VETERANILOR
Un subiect sensibil şi delicat. Odată cu terminarea activităţii, undeva în jurul vârstei de 30 de ani, suntem, devenim veterani ai judo-ului. Cu toate că viaţa, destinul ne duce pe fiecare pe drumul lui, judo-ul rămâne principalul formator de caractere în cariera noastră precum şi liantul care ne ţine împreună pe noi cei care practicăm judo. Respectându-ne pe noi, respectăm judo-ul. Chiar dacă nu mai facem antrenament zilnic, principiile judo-ului rămân. Unii dintre noi, folosindu-le şi înţelegându-le, au clădit averi şi cariere de excepţie. Pentru că, nu-i aşa? Judo-ul este un sport care funcţionează la limita dintre artă şi filozofie. Unii sunt un adevărat tezaur de cunoştinţe şi toţi consider că pot să-şi aducă un cuvânt în judo. Tocmai de aceea am propus, şi susţin în continuare idea la C.N.C.N ca orice purtător de centură neagră să aibă acces liber în orice sală de judo din România.
Orice încercare de creare a unei baze de date privind veteranii sau colaborarea cu organizaţiile de veterani existente în scopul aducerii tuturor sub acelaşi acoperiş, încercarea de a realiza o întâlnire anuală a acestora undeva pe litoralul românesc, în acest sens am primit sprijinul unuia dintre vicepreşedinţi care deţine nu mai puţin de 8 hoteluri pe litoral, s-au lovit de ignoranţa dumneavoastră. Consider că am pierdut un capital imens uman, relaţional şi economic prin prestaţia dumneavoastră nesatisfăcătoare privind acest subiect.
Din cauza atitudinii pe care o are, preşedintele FRJ este perceput în mediile sportive şi de afaceri drept un individ care nu-şi respectă cuvântul dat. Personal, am fost pus în situaţii stânjenitoare, chiar penibile, la cel mai înalt nivel unde am avut acces şi am pierdut din cauza acestui comportament sponsori şi sprijin politic şi financiar deosebit de importante.
Poate că de multe ori am fost prea retras sau prea sobru dar asta nu înseamnă că nu v-am înţeles problemele, am ştiut că sunteţi plătiţi prost şi cu întârziere şi ignoraţi în demersurile dumneavoastră. Dar nu voi accepta niciodată tratamentul preferenţial al unor antrenori sau sportivi în detrimentul altora şi aş lua din nou aceleaşi decizii.
Am regretul că aş fi putut face mai mult pentru dumneavoastră.
Nu a fost uşor să aleg între prietenie şi etică, dar am făcut alegerea corectă. Nu voi abdica de la principiile de politeţe, curaj, sinceritate, demnitate, integritate, modestie şi de la Codul de Onoare al judokanilor pe care eu şi dl. preşedinte îl înţelegem, evident, diferit.
Menţionez că am avut, împreună cu unul din sponsorii şi fondatorii judo-ului românesc, o politică permanentă de identificare şi de sprijinire a copiilor şi tinerilor cu probleme materiale din judo-ul românesc. De altfel, acest sponsor a plecat din cauza atitudinii preşedintelui.
Nu regret nici una din deciziile mele iar ultima pe care o voi lua ca secretar general va fi donarea ultimului salariu copiilor cu probleme materiale din lumea noastră, a judo-ului.
Cu deosebit respect şi apreciere pentru munca pe care o duceţi zilnic pentru acest vis frumos numit judo,
SECRETAR GENERAL, Alexandru Bălgrădean