Update: Doi tineri din judeţ, victime ale carnagiului din Capitalã
Natalia Bumbac
Maximilian Gânju
Printre victimele carnagiului de vineri seara în clubul Colectiv din Bucureşti se numără şi o tânără din Deva, care n-a mai reuşit să iasă din club, şi un tânăr din Petroşani, aflat acum în spital, în stare gravă.
Este vorba de Vulcu Maria (foto), în vârstă de 30 de ani. Numelei fetei apare pe lista cu persoane decedate, făcută publică de INML, iar pe pagina sa de Facebook, tânăra a anunţat că va participa la concertul trupei Goodbye to Gravity din clubul Colectiv. Maria a absolvit Liceul de Artă „Sigismund Toduţă“ din Deva, după care a terminat facultatea de arhitectură şi se stabilise în Bucureşti. Prietenii şi cei care au cunoscut-o au postat pe pagina de socializare mesaje de condoleanţe, cei mai mulţi fiind foşti colegi de liceu.
De asemenea, un tânăr din Petroşani se numără printre victimele tragediei din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv. Radu Sienerth, în vârstă de 21 de ani, este internat la Spitalul Floreasca, la secţia de terapie intensivă, după ce a suferit arsuri grave, fiind intubat. Potrivit primelor informaţii, acesta a fost supus în cursul zilei de sâmbătă, 31 octombrie, unei intervenţii chirurgicale.
Radu este student în Bucureşti şi se afla la concertul trupei Goodbye to Gravity, împreună cu alţi preieteni. Acesta a fost prins de flăcările mistuitoare în interiorul clubului, nereuşind să se salveze la fel ca alţi spectatori prezenţi în club.
Peste 100 de hunedoreni au donat sânge
Aproape 120 de hunedoreni s-au prezentat în cursul zilei de ieri la cele trei centre de transfuzie sanguină de la Deva, Hunedoara şi Petroşani pentru a dona sânge din solidaritate cu victimele carnagiului de vineri noaptea din Capitală. Centrele de Transfuzie Sanguină din cele trei municipii au fost deschise duminică, 1 noiembrie, în mod excepţional, la decizia conducerii unităţilor, la Hunedoara fiind deschis şi sâmbătă 31 octombrie.
„La cele trei centre de transfuzie din Deva, Hunedoara şi Petroşani, deschise astăzi, s-au prezentat 118 persoane. Dintre acestea, 67 au donat sânge, restul neîndeplinind condiţiile pentru a fi donatori. Astăzi, voi fi la Brad, unde primarul municipiului ne-a anunţat că este un grup important de donatori. Este o acţiune binevenită, hunedorenii fiind aşteptaţi în continuare să doneze sânge la centrele de transfuzii din judeţ”, a afirmat medicul Viorica Hălmagi, directorul CJTS Deva.
Cele trei centre deschise astăzi, începând cu ora 8.00 sunt: Centrul de Transfuzie Sanguină Deva – B-dul 22 Decembrie, bl. D1, parter – intrare prin Dragoş Vodă; Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – la Spitalul municipal „dr. Al. Simionescu”; Centrul de Transfuzie Sanguină Petroşani – Policlinica Stomatologică. De asemenea, există puncte de recoltare de sânge, unde donatorii se pot prezenta la Brad, Simeria şi Haţeg.
Probele ridicate din club, aduse în laboratoarele Insemex
O echipă formată din şase cercetători din cadrul Institutului Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (Insemex) Petroşani a intrat în clubul în care a avut loc tragedia de vineri noapte, pentru a investiga cauzele care au provocat dezastrul de proporţii.
Potrivit directorului general al Insemex Petroşani, Artur Găman, care conduce echipa de cercetători, solicitarea către institut pentru efectuarea expertizei a venit de la Poliţia Capitalei, iar experţii din Petroşani au intrat în clubul mistuit şi au ridicat o serie de probe necesare pentru investigaţia tehnică. La locul tragediei au fost găsite extinctoare pentru incendii, însă doar unul era folosit. Artur Găman a mai declarat la ieşirea din clubul în care au pierit în seara respectivă 27 de suflete că în interior erau materiale textile arse sau pe jumătate arse, iar buretele de la care s-ar fi propagat incendiul era şi pe tavanul localului. Probele ridicate vor fi aduse la Petroşani, unde vor fi analizate şi se vor face simulările necesare pentru a se stabili minut cu minut ce s-a întâmplat, după ce au fost aprinse artificiile. În laboratoarele institutului se reconstruieşte întreaga scenă, la fel ca şi în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Expertiza Insemex are valoare judiciară.
Cum s-a produs tragedia
Vineri seara, în jurul orei 22:30, s-a produs un incendiu într-un club de noapte din Capitală, în care se aflau câteva sute de tineri, veniţi să petreacă de Halloween şi să asiste la lansarea albumului unei trupe rock. În incendiu au murit 27 de persoane şi peste 180 de răniţi au fost transportaţi la spitalele din Capitală, foarte mulţi în stare gravă. Ieri, numărul morţilor s-a ridicat la 30, alte trei persoane decedând în spital. Din spusele medicilor, numărul morţilor s-ar putea dubla, deoarece foarte mulţi dintre cei aflaţi în spitalele din Capitală sunt în stare foarte gravă.
Focul a pornit de la artificii
Conform paginii de Facebook a clubului, vineri seară a fost programată lansarea unui album al trupei Goodbye To Gravity. Organizatorii au anunţat şi un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice.
Incendiul a izbucnit, potrivit martorilor, din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului, de la care s-a aprins izolaţia fonică din burete de pe un stâlp. De acolo, flăcările s-au extins foarte rapid pe tavan, izolat tot cu burete, care a luat foc complet şi în scurt timp a căzut peste cei care se luptau să iasă din încăpere.
S-a declanşat Planul Roşu
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a susţinut, sâmbătă dimineaţă, că echipele de intervenţie au ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv în 11 minute. „Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22,43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului, 11 minute. Constatând situaţia de acolo, a fost solicitată declanşarea Planului Roşu, care este planul pe care îl declanşăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la faţa locului şi unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje şi inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective”, a spus Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. „Au intervenit 11 maşini de pompieri, 28 de maşini de prim ajutor de la SMURD, 29 de maşini de la serviciul de ambulanţă, două maşini de terapie intensivă de la SMURD, au fost mobilizaţi medici şi asistenţi suplimentar de la Spitalul Floreasca, care au fost aduşi aici, trei maşini de transport multiple victime şi două unităţi mobile de primiri urgenţe pentru materiale. Totodată, la faţa locului a fost amplasat un spital mobil aparţinând Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Arafat.
Dosar penal pentru omor calificat
Ancheta începută iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare“. Procurorii au ridicat probe pentru a determina împrejurările în care s-a produs incendiul de la Colectiv, au examinat şi identificat trupurile neînsufleţite ale victimelor şi au verificat care sunt victimele spitalizate, stabilind care pot fi audiate, arată un comunicat al Parchetului.
Trei zile de doliu naţional
Reunit în şedinţă extraordinară, Guvernul a decretat ca zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie să fie zile de doliu naţional în memoria celor care au murit în incendiul din clubul bucureştean.
Dumnezeu sa-i ierte pe cei care au plecat, sa-i intareasca pe parintii lor, sa-i faca sanatosi pe cei arsi, si sa ne lumineze pe noi, intreaga societate, care nu am fost capabili sa avem grija ca asa ceva sa nu se intample.
Cine sunt cei responsabili de viata noastra ?
Artificii, petarde, materiale pirotehnice (la nunti saptamanale, festivaluri, onomastici si botezuri) NU isi au locul in Deva.
Deranjeaza locuitorii ziua si noaptea si acum OMOARA oamenii !
NU mai vrem artificii, interziceti si amendati acesti inconstienti !
Cine sunt cei responsabili de integritatea si viata devenilor ?
C o n d o l e a n t e
Condoleante familiei domnului doctor Vulcu. Dumnezeu sa o odihneasca!Sper ca vinovatii sa plateasca pentru aceaste morti.
Perasifon n-a murit? O ce pacat. Scapam de un PRADUITOR.
Toata stima pentru corpul Medical !!! Toata stima pentru ,,romanul,, ARAFAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! va intreb, Cata spaga ar fi dat parintii copiilor arsi, la doctori , doar ca sa se atinga de ei zic daramite sa-i mai si salveze din ghiarele mortii ???? Suntem nebuni de legat!!! nu vedem numai ca a luat spaga un medic!!!..nu a luat doctoru nimic, i-a dat cineva o atentie pentru cineva drag,in semn de respect pentru ingrijirile deosebite acordate pacientului!