Comunitate

Primarii mai primesc o sarcină: să încurajeze natalitatea!

Magdalena Şerban

Un deputat social-democrat, Tamara Ciofu, a depus în Parlament un proiect de lege pentru stimularea natalităţii, care prevede asigurarea unei sume de bani tinerilor căsătoriţi, pentru sprijinirea întemeierii unei familii, de către unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora aceştia au domiciliul.
Rata natalităţii s-a redus semnificativ în România în ultimii ani, cele mai importante motive pentru această situaţie fiind scăderea nivelului de trai, exodul de populaţie, subfinanţarea din domeniul alocaţiilor şi asistenţei sociale sau lipsa de predictibilitate din mediul economic. „Această lege are rolul de a suplimenta indemnizaţia lunară susţinută de Guvern pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani de fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcţie de bugetul local”, explică Tamara Ciofu în expunerea de motive.

04 tiberiu pasconi_2Primarul din Toteşti  crede că  legea este un început
„Este bine că nu avem un plafon prestabilit, ci fiecare administraţie locală îşi poate hotărî suma pe care să o pună la dispoziţie familiilor respective, astfel încât să fie şi sustenabilă de la visteria primăriei. Sperăm ca printr-o astfel de măsură să încurajăm natalitatea, care după cum se ştie, e scăzută la nivel naţional şi cu precădere în mediul rural. Aici vorbim de familii fără venituri sau cu venituri minime, aflate în şomaj sau beneficiare de ajutor social etc. Rădăcinile cauzei scăderii natalităţii sunt multe şi nu ţin doar de aspectul financiar, deşi el este principalul răspunzător. Înainte să apară un copil, trebuie asigurat viitorul lui. Discuţia e una vastă, motivaţiile fiind multiple. Un copilaş implică ceva cheltuială, fiind nevoie mereu de bani pentru a-l creşte, până ajunge pe banii lui. Plus stresul, situaţia economică centrală, cadrul de dezvoltare, toate pot reprezenta alţi factori ce influenţează decizia tinerilor de a avea sau nu copii. Totuşi, legea asta e un început pentru încurajarea natalităţii”, consideră Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.

07 Ovidiu Furdui - Primar Criscior  1896Primarul din Crişcior are unele rezerve
„Vom deveni moaşă comunală. Nu zic că nu e bună iniţiativa, dar are unele lacune. Dacă o comună este mai bogată din punct de vedere al bugetului local, având posibilităţi bugetare mai mari comparativ cu altele ce au acelaşi nivel de populaţie, cu siguranţă că se vor naşte nemulţumiri. Pe bună dreptate, ce vină să aibă o familie de tineri care trăieşte într-o comună mică, astfel încât să primească o sumă infimă, comparativ cu una care trăieşte într-o comună mare sau cu investitori care aduc taxe şi impozite consistente la visteria locală. Pentru că asta se va întâmpla. Fiecare edil, alături de consilieri, va impune un plafon în funcţie de buzunarul comunal. Şi ajungem în situaţia în care o familie din Crişcior va primi 200 de lei pe lună, de exemplu, şi alta din altă comună, 300 de lei. E echitabil? E corect? Şi să vă spun de ce: noi avem de susţinut încălzirea în sistem centralizat, bursele elevilor, abonamentele profesorilor şi multe altele. Colegul din altă comună, care nu are problemele mele, poate îşi permite mai mult. Anul trecut am stat cu conturile blocate şase luni, nu am bani să plătesc iluminatul stradal, deci de unde să dăm şi pentru asta? Eu nu am nimic cu omul amărât, chiar merită să fie ajutat cum se poate, dar de ce trebuie să dai legi şi să-i laşi pe primari să se descurce singuri. Să se asigure şi bugetul necesar, adică sursa de finanţare pentru astfel de proiecte legislative. Dacă tot se vrea să se sprijine tineretul şi familiile, de ce nu se măresc alocaţiile copiilor, direct?”, întreabă Ovidiu Furdui (foto), primarul din Crişcior. Acesta acuză unele idei ale parlamentarilor ca fiind populiste şi premergătoare campaniei electorale din 2016.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura