Modernizarea transportului public în Deva bate pasul pe loc
Conducerea Primăriei Deva a făcut ieri publice rezultatele negocierii directe pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public din Deva şi localităţile aparţinătoare. Această procedură a succedat, conform legii, celor trei licitaţii organizate, în urma cărora nu a fost desemnat nici un câştigător. S-au prezentat pentru a negocia direct preluarea serviciului de transport public local două societăţi comerciale, SC Tirius Transtur SA şi SC Deva Trans SA, acestea fiind firmele care asigură în prezent transportul pe raza municipiului Deva.
Contract semnat în afara legii
Tot ieri, primarul Petru Mărginean a făcut o sinteză a modului în care a fost efectuat transportul public local până în prezent în municipiu. Edilul Devei a mai arătat că în trecut serviciul a fost atribuit printr-un contract semnat în 2001 între fostul primar şi SC Deva Trans SA, fără a avea aprobarea Consiliului local. „V-am arătat un contract semnat pe genunchi, între aşa-zisul susţinător al devenilor, Marian Muntean, ca reprezentant al firmei Deva Trans şi fostul primar al Devei, Mircia Muntean, care a semnat un contract ca reprezentant al Consiliului local, nu ca primar, fără acceptul Legislativului. Este ceva putred în Danemarca, unul poate fi bănuit de conflict de interese, celălalt de fapte cu iz penal. Nu mi se pare normal ca transportul să fie în halul cum arată astăzi, iar noi nu am făcut altceva decât să respectăm legea. Cei care s-au prezentat la negociere directă îndeplineau cam 20 la sută din condiţiile cerute în caietul de sarcini. Nu putem coborî ştacheta faţă de ceea ce este normal într-o societate. În joc este siguranţa cetăţenilor care folosesc transportul public local. Ar trebui să vadă şi protecţia consumatorului despre ce este vorba şi să ia nişte măsuri în această privinţă”, a afirmat Petru Mărginean.
Nu deţin suficiente autovehicule dotate corespunzător
Primarul municipiului Deva a mai spus că principalul motiv pentru care ofertele celor două firme au fost respinse este că acestea nu deţineau suficiente autovehicule dotate conform cerinţelor caietului de sarcini. Mai mult de atât, reprezentanţii firmelor nu au adus documente prin care să arate măcar că sunt dispuşi să investească pentru a asigura un transport modern în Deva. La şedinţa de negociere, ofertanţii au afirmat că sunt dispuşi să-şi îmbunătăţească starea parcului auto doar după ce vor semna contractul, însă răspunsul comisiei a fost că „un contract nu se acordă pe poveşti”. Din acest motiv, municipalitatea este în căutare de soluţii prin care proiectul de modernizare a transportului public din Deva să poată fi realizat. „Tocmai de aceea ne-am hotărât să propunem Consiliului local un proiect de dezvoltare a unei autorităţi publice locale, care să poată face pe fonduri europene un serviciu de transport public local modern”, a declarat primarul Devei.
Întâi contractul, după aceea investiţiile
Contactat pentru a oferi un punct de vedere faţă de situaţia prezentată de primarul Devei, Marian Muntean, reprezentant al Deva Trans SA, a spus următoarele: „am mers la negociere directă, având împuternicire în acest sens din partea transportatorului, pentru a vedea legalitatea desfăşurării acestei proceduri. Din câte am înţeles, a fost în afara legii. La o negociere, asta se înţelege chiar din denumirea procedurii, se mai aduce ceva în plus sau în minus. În acest caz nu au schimbat nimic din caietul de sarcini. Ambii operatori au depus documente şi şi-au luat angajamentul că vor aduce maşini conform caietului de sarcini. Am cerut să ni se acorde un termen de 90 de zile după semnarea contractului, timp în care să achiziţionăm maşini conform cerinţelor, dar nu au fost de acord. Nu poţi să investeşti milioane de euro în microbuze şi autobuze, fără să ai garanţia că vei putea recupera aceşti bani. De aceea nimeni nu s-a prezentat la cele trei licitaţii.”
Întrebat despre contractul semnat în 2001 de către el şi Mircia Muntean, acesta a afirmat că a fost încheiat în condiţiile legilor care erau în vigoare în acel moment. Marian Muntean a mai spus că în 2005 a fost organizată o licitaţie, conform legilor în vigoare, contractul de atunci fiind cel în baza căruia în prezent este asigurat transportul public din Deva.
Pentru a schimba permanent viata in bine e necesar sa produci schimbarea interioara. Neajunsurile financiare sunt doar un simptom a ceea ce se produce in interior. Avem cursul de dezvoltare personala care te va ajuta sa dai un impuls carierei tale profesionale identificand obstacolele interioare. Iti place sa citesti si sa castigi din asta? Ai oportunitatea de a te alatura echipei noastre pentru a desfasura o activitate frumoasa in timpul liber din care sa obtii venituri suplimentare. Se ofera instruire GRATUITA.
Imediat ce-mi vei trimite un mesaj, cu textul: VREAU SA CITESC SI SA CASTIG!, la adresa de e-mail: [email protected], te vei putea convinge de beneficiile acestei unice oportunitati!