ActualitateFlash

A fost dezvelit Monumentul Eroilor din municipiul Brad

07 monument Brad 1Magdalena Şerban

În cadrul unui ceremonial religios şi militar, dar şi într-un moment marcat de împlinirea a 20 de ani de la declararea oraşului Brad ca municipiu, sâmbătă a avut loc dezvelirea Monumentului Eroilor.

07 CazacuOaspeţi de seamă
La eveniment, alături de primarul municipiului Brad, Florin Cazacu (foto) şi viceprimarul Aurel Circo, au luat parte oficialităţi locale şi judeţene precum  prefectul Sorin Vasilescu şi subprefectul Fabius Kiszely, administratorul public al Consiliului Judeţean – Dan Stoian, inspectorul-şef al ISU Hunedoara – Viorel Demean, inspectorul-şef  al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean – Viorel Sălan,  generalul de brigadă Ioan Manci – comandant al Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, deputaţii Natalia Intotero şi Laurenţiu Nistor, veterani de război, reprezentanţi ai bisericii, precum şi simpli cetăţeni.

Mesaj al ministrului Apărării Naţionale
„Stimate domnule primar, mi-aş fi dorit să fiu prezent în Piaţa Tricolorului, alături de dumneavoastră şi de locuitorii municipiului Brad, la ceremonia de dezvelire a Monumentului Eroilor. Ţara Moţilor ocupă un loc special în inimile românilor de pretutindeni, prin valorile româneşti profunde pe care le inspiră, pe care le păstrează şi pe care aprigii moţi le cultivă din generaţie în generaţie. Nu întâmplător, una dintre unităţile de elită ale Armatei României, Batalionul 26 Vânători de Munte, care de peste 46 de ani îşi are Garnizoana în Brad, poartă numele de Legendă a lui Avram Iancu. Vă asigur că Vânătorii de Munte, care ne reprezintă în cadrul comunităţii dumneavoastră, vor rămâne aceiaşi cetăţeni de încredere, puternic ancoraţi în viaţa Cetăţii. Vă felicit, domnule primar, pentru iniţiativa de a oferi locuitorilor municipiului Brad, precum şi celor care vă vor vizita de azi înainte cochetul oraş, un loc dedicat în mod special istoriei naţionale, un loc de reculegere în faţa memoriei celor care şi-au dat viaţa în numele României.
Primiţi, stimate domnule primar, expresia înaltei mele consideraţii”, a fost  mesajul transmis autorităţilor locale de către Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale.
Prefectul Sorin Vasilescu a ţinut să sublinieze mândria de care trebuie să dăm dovadă faţă de toţi cei care s-au sacrificat pentru binele poporului român, indicând jertfa moţilor, acei eroi cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de semenii lor.

Apel la unitate naţională
La rândul său, primarul Florin Cazacu le-a vorbit celor prezenţi despre patriotism, unitate naţională şi respectarea valorilor şi înaintaşilor noştri, care prin jertfa lor ne-au asigurat libertatea traiului de azi. „Bunul Dumnezeu a binecuvântat aceste locuri cu zăcăminte de aur, cu filoane de aur, cu bogăţii minunate. Tot bunul Dumnezeu a dat pe aceste locuri oameni pricepuţi, care să scoată aurul la lumină. Strălucirea aurului din munţii noştri de foarte multe ori a atras duşmănii, a învrăjbit populaţii, a făcut să curgă sânge de om nevinovat, pentru ca să putem munci şi trăi în continuare în spirit liber. Privind în istorie, amintesc anul 1784 cu Răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan – o filă importantă pentru tot poporul român, 1848 cu revoluţia condusă de bravul Avram Iancu – un alt moment de cotitură în bine pentru oamenii acestor locuri, 1916 – Primul Război Mondial care şi-a luat jertfa şi cu oameni de pe aceste meleaguri, 1919 – un război care parcă s-ar fi vrut uitat, în care armata română a ajuns la Budapesta, iar Regimentul de Voluntari Horia s-a format chiar aici, aproape, pe terenul de sport de la actualul Colegiu Naţional Avram Iancu. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost un alt moment important, la care brădenii şi-au dat obolul de sânge, pentru ca românii să poată trăi liber pe aceste plaiuri. Iată că, dacă privim în istoria acestor locuri, constatăm că pe lângă perioadele de muncă multă pentru a scoate aurul la lumină, au existat foarte multe momente în care brădenii s-au sacrificat astfel ca noi, astăzi, să trăim în pace, în linişte şi să vorbim româneşte. În acest ţinut minunat, clădit pe filoane de aur şi trupuri de eroi, acest monument era necesar în mod firesc. Să trecem zilnic pe lângă el şi să ne amintim cel puţin o clipă că s-au jertfit oameni, cu un eroism puternic! Poate că unora li se pare eroismul o noţiune depăşită. Nimic nu poate să fie mai grav. Trăim vremuri în care fiecare dintre noi trebuie să fie erou al vieţii lui. Chiar dacă nu mai luptăm cu arma în mână, chiar dacă nu mai vorbim de săbii, de gloanţe, vorbim de puterea minţii şi de spiritul de unitate care trebuie să ne caracterizeze. Acum câteva zile, sărbătoream la Alba-Iulia, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Însă, unitatea românilor trebuie să fie un deziderat permanent al nostru, al tuturor. În numele administraţiei publice locale şi al meu personal, vă invit pe toţi să facem un apel la unitate. Avem motive să fim mândri să suntem români. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, a arătat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, în discursul său inaugural.

Folclorul a împlinit momentul solemn
După alocuţiunile invitaţilor şi depunerea de coroane a urmat un spectacol folcloric susţinut de Mariana Deac, Ionuţ Fulea şi Bogdan Toma,  în acompaniamentul formaţiei condusă de Ionel Coza. Mai trebuie menţionat că  iniţiativa construirii unui monument al eroilor la Brad datează încă din 2004, în 2008 fiind inclusă pe lista de investiţii.  A urmat  un concurs de soluţii care a fost câştigat de către artistul plastic Ioan Vasile Grama, iar în 2011, Ministerul Culturii prin Comisia Naţională pentru Monumente de For Public a dat aviz favorabil acestui demers. Astfel, în anul curent, Consiliul Local al municipiului Brad a aprobat documentaţia tehnico-economică a obiectivului şi alocarea resurselor financiare necesare.

One thought on “A fost dezvelit Monumentul Eroilor din municipiul Brad

  • Iată o realizare pentru brădeni. Mai fac şi oamenii politici ceva bun.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura