Apa Prod se chinuie cu datoriile istorice ale asociaţiilor de proprietari
Mai mulţi locatari ai imobilelor aparţinând Asociaţiei de proprietari nr. 22 din municipiul Hunedoara s-au alarmat după ce au descoperit că Judecătoria Hunedoara a admis cererile SC Apa Prod SA Deva, în care asociaţia este obligată la plata unor datorii de ordinul sutelor de mii de lei către operatorul de apă. Aceştia au contactat redacţia ziarului nostru, arătându-se îngrijoraţi că se va trece la executarea silită, ei nefiind nici măcar anunţaţi de către conducerea asociaţiei că au avut loc aceste procese.
„Proprietarii nu sunt părţi în contract”
Potrivit purtătorului de cuvânt al SC Apa Prod SA Deva, Andreea Morogan, suma datorată de către Asociaţia de proprietari nr. 22 către operatorul de apă este de 298.373 de lei. Datoriile s-au acumulat pe perioada în care asociaţia era condusă de alte persoane, susţine actualul preşedinte, Doru Giura, care a preluat asociaţia de doi ani. „Sunt datorii acumulate în perioada 2007 – 2013, preşedintele asociaţiei fiind Aurel Horopciuc şi administrator Anişoara Potlogia. Apa Prod a dat în judecată asociaţia de proprietari amintită, având cu aceasta încheiat contractul, locatarii apartamentelor nefiind părţi în contract, în consecinţă nu au fost părţi nici în procesele din instanţă. Operatorul a obţinut executarea silită a bunurilor asociaţiei, nicidecum ale proprietarilor de apartamente. S-a cerut o expertiză contabilă care costă aproximativ 20.000 de lei, dar nici un expert nu a vrut să se implice în această poveste, pentru că lipsesc documentele în baza cărora să se facă expertiza. Acestea au fost ridicate de către autorităţi pentru că există un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara, în care se anchetează modul în care a fost condusă asociaţia în trecut. Problemele sunt la patru scări de bloc, unde nu există branşamente individuale”, a afirmat Doru Giura, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 22. Existenţa dosarului ne-au confirmat-o şi reprezentanţii Parchetului, care au precizat că acesta s-a întocmit în 2013, în urma mai multor sesizări faţă de modul în care a fost administrată asociaţia.
Nu au branşamente individuale
Şi mai multă lumină în acest caz a făcut juristul SC Apa Prod SA Deva, care ne-a confirmat că operatorul de apă poate recupera debitul doar din bunurile asociaţiei, date fiind condiţiile contractuale. Acesta a mai spus că dacă în posesia asociaţiei nu vor fi identificate bunuri în valoarea debitului şi timp de trei ani Apa Prod nu va întreprinde nici un alt demers privind recuperarea datoriei, aceasta s-ar putea prescrie. Doar că mai există un alt aspect al acestei situaţii. În prezent, branşamentele la conducta de alimentare cu apă la câteva scări de bloc sunt pe fiecare scară, nefiind individuale. În momentul în care proprietarii locuinţelor vor solicita branşament individual, vor trebui să prezinte o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari, în care se va arăta situaţia plăţilor către operatorul de apă, inclusiv a datoriilor.
Maine ne ia apa ,motivul este bine scris in datoriile restante !
Asociatia va fi obligata sa plateasca suma de 293 de mii de lei celor de la apaprod si cum o sa faca ,va da in judecata pe familile de pe scarile restante unde datoria nu apare pe tabel .O sa fie revolta ,cetatenii stiu ca au platit si ei nu au datorie la cei de la apaprod .O sa vedem cum o sa recupereze banii .