Fostul ministru George Homoştean ar putea fi urmărit penal
Hunedoreanul George Homoştean (foto), fost ministru de Interne în perioada 1978 – 1987, acum în vârstă de 92 de ani, ar putea fi urmărit penal în dosarul cunoscut opiniei publice cu denumirea „Moartea disidentului Ursu Gheorghe”.
A cerut aprobarea începerii urmăririi penale
Şeful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Tiberiu Niţu, a solicitat Preşedintelui României aprobarea începerii urmăririi penale a fostului demnitar, pentru acuzaţia de complicitate la infracţiuni contra umanităţii. Această procedură demarată de şeful Parchetului General este necesară atunci când este vorba de un fost sau actual membru al Guvernului, conform unui act normativ privind răspunderea ministerială.
„Nu am nici o legătură cu acest caz”
Originar din judeţul Hunedoara, George Homoştean este cunoscut drept cel mai longeviv ministru de Interne din toate Guvernele României. Fostul ministru este în prezent preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Hunedoara. Contactat telefonic de noi pentru a afla care este poziţia acestuia vizavi de cererea şefului Parchetului General, George Homoştean a spus următoarele: „nu am nici o legătură cu acest caz. Nu cunosc persoana respectivă şi nu ştiu pentru ce sunt acuzat.”
Ancheta redeschisă după 30 de ani
Acuzaţiile din dosarul „Moartea disidentului Ursu Gheorghe” în închisorile comuniste ajung până la fostul ministru de Interne George Homoştean, după 30 de ani de la producerea tragediei. Între timp, alte informaţii importante au apărut în legătură cu bărbatul care s-a ocupat de anchetarea disidentului, Vasile Hodiş. Acesta a participat la percheziţiile de la domiciliul lui Ursu Gheorghe din 1985, în urma cărora a găsit înscrisuri pe care le-a declarat „duşmănoase”, 23 de caiete de jurnal intim, corespondenţă privată, manuscrise, publicaţii cu conţinut anticomunist, dar şi valută, bunurile fiind confiscate. Tot Hodiş este cel care l-a anchetat pe Ursu Gheorghe în beciurile Securităţii, conform arhivelor CNSAS. Anchetarea inginerului a continuat cu un avertisment la locul de muncă, pentru ca în scurt timp să urmeze arestarea şi trimiterea lui în judecată pentru deţinere de valută, mai exact, 17 dolari. Ursu Gheorghe a murit în noiembrie 1985, la spitalul Penitenciar Jilava, în urma torturii la care a fost supus în arestul Miliţiei. Atunci, pentru moartea disidentului au fost găsiţi vinovaţi de către judecători Marian Clită, coleg de celulă, şi foştii colonei Tudor Stănică, şef al Direcţiei de Cercetări Penale, şi Mihail Creangă, şef al arestului Miliţiei Capitalei. Anchetat în dosarul „Moartea disidentului Ursu Gheorghe”, Vasile Hodiş a afirmat că la acea vreme a respectat un ordin. Iar ordinul ar fi venit de la ministrul de Interne George Homoştean, a cărui urmărire penală o solicită acum procurorul general. La redeschiderea anchetei în acest dosar a contribuit şi Andrei Ursu, fiul disidentului decedat în închisorile comuniste. Bărbatul a intrat anul trecut în greva foamei, cerând autorităţilor redeschiderea dosarului şi tragerea la răspundere a tuturor vinovaţilor de moartea tatălui său.
„Acţiunea autobuzul” – un alt episod din viaţa demnitarului
Nu este singura anchetă care se leagă de numele fostului ministru de Interne, George Homoştean. Un alt caz răsunător, petrecut în anii ‘80, denumit „Acţiunea autobuzul”, implică nume grele de la vârful statului, din perioada pre şi post decembristă. “Acţiunea autobuzul” a fost un atentat terorist petrecut în 1981, atunci când trei bărbaţi, Andrei Drăgănescu, Viorel Butincu şi Mircea Emil Muntean, au luat ostatici chiar în ziua de 23 august, zi de sărbătoare naţională, călătorii unui autobuz de navetişti, cu scopul de a fugi din ţară. Cei trei bărbaţi aveau la ei un întreg arsenal, constând în pistoale, mitraliere, baionete, cuţite, pe care le-au sustras de la Postul de Miliţie din comuna Pui. Autobuzul cu ostatici a fost dirijat spre Aeroportul din Timişoara, unde teroriştii au cerut un elicopter şi 30.000 de dolari. Deoarece autorităţile nu le-au îndeplinit cererea, cei trei au încercat să treacă cu forţa de barajul improvizat de acestea. Ca ripostă, forţele armate au tras asupra autobuzului, iar teroriştii şi-au pus în aplicare ameninţările. În total au murit şase oameni şi alţi 12 au fost răniţi înainte ca teroriştii să fie capturaţi şi arestaţi. După capturare, cei trei bărbaţi au fost asasinaţi din ordinul lui Ceauşescu. La momentul respectiv, Tudor Postelnicu era şeful Securităţii, iar George Homoştean era ministrul de Interne, cei doi fiind anchetaţi ulterior, în 1991, pentru implicarea în evenimente şi asasinarea celor trei. George Homoştean a fost condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul „Acţiunea autobuzul”, fiind arestat la 26 ianuarie 1993 şi apoi eliberat la 15 aprilie 1994, prin amnistiere, ulterior fiind graţiat pentru restul de pedeapsă.
Cum să anchretezi pe cineva că a omorât nişte terorişti ? Suntem bolnavi cu toții ?