Natalia Bumbac
Aşa cum am precizat, la vremea respectivă, cele două lebede salvate de la îngheţ de pompierii hunedoreni de pe o baltă din zona Văii Mureşului, săptămâna trecută, sunt în grija Asociaţiei Peregrinus din Deva. Prezenţa acestei specii de păsări în zona noastră nu este o surpriză, iar numărul lor exact nu este cunoscut. Mai multe informaţii despre lebedele salvate şi suratele lor care vieţuiesc pe apele bălţilor sau ale Râului Mureş le-am aflat de la Forrai Emeric (foto), membru în Asociaţia Peregrinus şi un iubitor declarat al tuturor necuvântătoarelor.
Protejat de consoarta lui
Faptul că lebedele au fost salvate de la îngheţ nu a fost o întâmplare. Totul s-a datorat iubitorilor naturii, care le-au observat de mai multă vreme şi care le-au asigurat hrana necesară în timpul anului, fără să le tulbure habitatul lor natural. Şi nici faptul că păsările erau în număr de două pe balta îngheţată nu a fost o coincidenţă, lebedele formând un cuplu de aproximativ doi-trei ani, ne-a spus Forrai Emeric. „După ce au fost salvate, lebedele au fost examinate de medicul veterinar Bogdan Brehar de la Spitalul Andivet. Nu au avut răni vizibile. Masculul a avut picioarele afectate, probabil de la gheaţă. În primele zile stătea mai mult aşezat, acum se ridică, se plimbă, i-am dat calciu lactic. Sunt o pereche adultă, de vreo doi – trei ani, care sigur a avut pui. Vor fi în grija noastră, până când, la recomandarea medicului veterinar, le vom duce în natură”, ne-a relatat Forrai Emeric.
Fiind o specie semi-sălbatică, lebedele sunt prietenoase cu oamenii. Aşa se comportă şi cele două păsări aflate în adăpostul celor de la Peregrinus. Totuşi, femela nu tolerează o apropiere prea mare de perechea ei, care, aşa cum ne-a explicat Forrai Emeric, încearcă să-l protejeze, înţelegând că a fost vătămat. Femela ne-a ţinut la distanţă, prin mişcări de apărare, dar în acelaşi timp graţioase, atunci când am vrut să ne apropiem de lebădoiul care stătea aşezat.
Vânate de braconieri
Plecând de la cazul celor două lebede salvate, Forrai Emeric ne-a povestit că, înainte cu o zi de intervenţia pompierilor, a trecut pe lângă balta respectivă, unde a văzut opt lebede, printre care era şi un pui. Duminica trecută, a fost la barajul de la Mintia, iar la pompele de apă, unde se scurge apă călduţă şi nu se formează gheaţă, a observat o familie de lebede cu şapte pui. „Puii erau cenuşii, semn că au în jur de un an, abia în al doilea an de viaţă, lebedele se albesc. Din observaţiile mele, în afară de familia asta, mai sunt alte două perechi de lebede în zona Mureşului. Concluzia mea este că stau permanent aici, lucru dovedit prin prezenţa puilor. Dacă nu vor fi gonite, speriate, sau vânate şi vor fi lăsate să-şi facă un habitat, nu vor mai fi o raritate în zonă”, a precizat reprezentantul Asociaţiei Peregrinus.
Forrai Emeric ne-a mai spus că, din ce a auzit el, lebede au mai fost văzute pe nişte bălţi din zona Simeriei, dar şi pe o baltă privată din satul Bejan, comuna Şoimuş. Pasionat de viaţa zburătoarelor şi un bun cunoscător al speciei, Forrai Emeric a găsit şi o explicaţie a prezenţei lor în zonă. Acesta susţine că păsările s-au împământenit prin părţile noastre datorită iernilor cu temperaturi ridicate din ultimii ani, nemaifiind nevoite să migreze în ţări mai calde. Forrai Emeric a dorit să sublinieze faptul că în România, spre deosebire de alte ţări unde vieţuiesc graţioasele păsări, se duce o luptă continuă împotriva braconierilor, care intră peste habitatele lor, le fură ouăle din care scot pui, pe care-i păstrează în proprietatea lor. Situaţii care reprezentantul Asociaţiei Peregrinus din Deva ar dori să nu existe, iar lebedele, despre care se ştie că sunt fidele în cuplu întreaga viaţă, să fie lăsate pentru a popula mediul natural.
Intervenţie inedită
Reamintim cititorilor că lebedele au fost salvate joia trecută, de un echipaj de pompieri de la ISU Hunedoara. Alarma a fost dată de un bărbat, care are o grădină în zonă şi care le-a hrănit încă din toamnă. Păsările riscau să rămână îngheţate, peste noapte, pe iazul cunoscut cu denumirea „balta populată” din zona municipiului Deva, putând fi atacate de vulpi. Intervenţia pompierilor nu a fost una uşoară, fiind vorba de o salvare inedită. Dar, în final, lebedele au fost duse la mal şi date în îngrijirea celor de la Asociaţia Peregrinus.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…