Actualitate

A fost descoperit „sistemul mafiot” al service-urilor auto: Riscăm creşterea preţurilor RCA, din cauza preţurilor umflate artificial

Consiliul Concurenței dezvăluie prac­ticile scandaloase pe care le investighează în cazul mai multor service-uri auto din cea mai bogată zonă a țării București-Ilfov. Companiile de asigurare ar putea scumpi polițele RCA, ca să acopere sumele enorme cerute de ateliere, după cum relatează , scrie stiripesurse.ro.

Suspectate că au umflat prețurile
Tarife triple faţă de nivelul pieţei şi înţelegeri clandestine pentru a menţine acest barem ridicat. Din toată afacere, tot şoferii au de pierdut.
Opt dintre cele mai mari service-uri auto din Bucureşti şi Ilfov au intrat în vizorul Consiliului Concurenţei.
„Am primit o plângere din partea unei firme de asigurări. Sunt o serie de service-uri care practică, la reparaţii, închirierea maşinii de înlocuire, prac­tică pe RCA nişte tarife foarte mari, mult dincolo de nivelul de piaţă. De 2-3 ori peste nivelul pieței”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Con­curenței.
Înţelegerile ilegale făcute de atelie­rele anchetate sunt decontate în final tot de şoferi. Firmele de asigurare îşi vor recupera cheltuielile de la cli­enţi.”Orice cost excesiv la reparaţiile RCA va fi mutat de companii în preţul noilor poliţe. Dacă firmele plătesc ne­justificat pentru reparații, asta va face ca cei care cumpără polițe RCA să cum­pere polițe mai scumpe”, adaugă Bogdan Chirițoiu, președintele Consi­liu­lui Concurenței.
„Service-urile acţionează în defavoa­rea consumatorilor. Folosesc un preţ pentru o persoană fizică şi un preţ pen­tru asigurători. Asigurătorii sunt obli­gați să plătească factura pe care le-o trimite service-ul”, a explicat Sergiu Costache, expert asigurări.

Ora de manoperă, 700 de lei pe baza RCA
Ora de manoperă ajunge la 700 de lei în cazul unei reparaţii făcută pe baza RCA. În vreme ce un şofer care plă­teşte singur este taxat de trei ori mai puţin. Alt exemplu. În cazul unei repa­raţii, un atelier auto a facturat interven­ţia cu 58.000 de lei şi maşina de schimb cu 44.000 de lei. Aproape dublu față de evaluarea companiei de asigurări.
În cazul în care se constată că ser­vice-urile au umflat în mod nejustificat preţu­rile, acestea pot fi sancţionate de către Consiliul Concurenţei cu amenzi care pot să ajungă până la 500.000 de lei.
În plus, autorităţile pot să dispună în­cetarea acestor practici comerciale neloiale. Ancheta Consiliului Concu­ren­ţei ar putea dura câteva luni. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura