Actualitate

A fost lansat procesul secolului: românii pot cere despăgubiri Austriei, pentru că nu suntem în Schengen

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat faptul că a reușit să înceapă un nou proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privitor la refuzul Austriei de a primi România în Schengen. Tomac se folosește de dreptul Uniunii Europene și a dat în judecată Consiliul European pentru lipsa de acțiune în acest dosar.

Croația, da
Drept urmare, Tomac explică faptul că o dată cu acest nou proces, românii care se consideră nedreptățiți că nu au acces pe piața liberă a Schengen se pot ală­tura demersului și pot solicita des­pă­gubiri Austriei.
„Pe 8 decembrie anul trecut, Consiliul Miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană a avut pe ordinea de zi pro­pu­nerea de a elimina frontierele interne pentru România, Bulgaria și Croația, propunere acceptată doar în cazul celei din urmă. Din momentul deciziei de a primi doar un stat din cele trei în spațiul Schengen s-a creat un conflict juridic care trebuie clarificat în justiția euro­pea­nă. Practic, în ședința JAI din 8 de­cembrie 2022, negocierea politică tre­buia făcută în acord cu recomandările Comisiei Europene și ale Parlamentului European, care au cerut la unison ad­miterea tuturor celor trei state în spațiul Schengen. Consiliul însă a luat două de­cizii: a acceptat Croația, stat care în­de­plinește criteriile din 2021, dar a respins România și Bulgaria, state care înde­pli­nesc condițiile de a fi acceptate în Schengen din 2011! În acest caz, regula unanimității a fost aplicată discrimina­toriu, încălcându-se mai multe articole din Tratatul Uniunii Europene (TUE), Tra­tatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE) și, de asemenea, principii funda­mentale ale dreptului european”, a spus Eugen Tomac.
„În acest sens, am formulat o nouă ac­țiune, în baza art. 265 din TFUE, prin care reclamăm încălcarea prevederilor Tratatelor prin abținerea de către Consiliul Uniunii Europene de a acționa în sensul integrării României în spațiul Schengen. Acțiunile pe care le-am depus la CJUE ne permit să invităm per­soanele juridice române să se alăture demersului nostru. Orice persoană ju­ri­dică română care consideră că îi este afectată activitatea și îngrădită liber­tatea de mișcare a bunurilor în spațiul UE se poate alătura ca parte în proces. Companiile românești pot solicita, în cadrul acestui proces, inclusiv des­pă­gu­biri, întrucât le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană printr-un abuz de putere din partea Austriei. Consider că trebuie să utilizăm toate instru­men­tele pe care ni le pune la dispoziție Uniu­nea Europeană pentru a corecta ne­dreptatea pe care un stat membru pre­cum Austria o întreprinde fără nici un motiv rațional la adresa României”, a în­cheiat Tomac. (A. Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

16 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

16 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

16 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

16 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

16 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

16 ore ago