A început acţiunea de verificare a persoanelor cu averi mari. Peste 500 de bogătaşi din regiune, în vizorul ANAF
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus ochii pe cei înstăriţi. A fost demarată verificarea persoanelor cu risc fiscal, respectiv a celor care nu-şi pot justifica averile cu veniturile declarate. Nici hunedorenii nu vor scăpa de aceste controale.
Peste 7.000 la nivelul ţării
La nivel de ţară, dintr-un eşantion de 7.879 persoane fizice cu venituri mari care intră în categoria celor cu risc fiscal, ANAF-ul a demarat verificarea primilor 313 contribuabili. În prima etapă sunt verificaţi cei care au cheltuieli semnificative, adică asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu sume mai mari de 200.000 lei, persoanele fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 euro, persoanele fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei, dar şi cele care au maşini mai scumpe de 25.000 euro. De fapt, autorităţile au identificat patru grupe de risc: „patronii bogaţi de firme sărace“, cei cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoanele cu venituri volatile, respectiv care activează în showbiz, iar în cea de-a treia grupă intră alte persoane neîncadrate în primele trei categorii, dar prezintă riscuri fiscale. Verificarea veniturilor şi a declarării acestora se face începând cu anul 2011 şi până în prezent.
Îi avem pe ai noştri
Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara cuprinde patru judeţe, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. În toată regiunea, sunt aproximativ 500 de persoane vizate de control. De asemenea, aici acţionează opt inspectori, care se află în subordinea unei direcţii speciale din cadrul ANAF. Bogătaşii fără justificare nu sunt luaţi din prima fază la puricat, pentru că cei abilitaţi în astfel de acţiuni verifică mai întâi în documente, adică fără ştiinţa celui în cauză, dacă suspiciunile au un temei. După ce se constată că au câştigat mai mulţi bani decât au declarat, abia atunci persoanele în cauză sunt verificate „pe faţă“. Lucrurile par să se mişte destul de repede, întrucât inspectorii regiunii de Vest au lucrat de câteva luni bune la identificarea persoanelor cu risc fiscal şi se apropie cu paşi repezi de rezultate şi controale propriu-zise.