A început microciparea câinilor
Potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern, deţinătorii de câini trebuie să-şi microcipeze patrupedele şi să le înregistreze în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS), până la 1 ianuarie 2015. Microciparea şi înregistrarea se fac la cabinetele veterinare care folosesc RECS. Spitalul veterinar Andivet din Deva a început deja această campanie, microcipurile ajungând în judeţ în cursul săptămânii curente. Acţiunea urmează să fie extinsă şi în rândul celorlalte cabinete care ţin de Andivet.
Se face o singură dată
„Microciparea cu carnet de sănătate se face o singură dată şi costă 50 de lei, iar microciparea cu paşaport costă 100 de lei şi, la fel, se realizează tot o singură dată. În rest, pe viitor, toate modificările în baza de date (exemplu: vânzări, donaţii etc) sunt gratuite. Mai trebuie spus că toate carnetele de sănătate utilizate în trecut vor fi înlocuite odată cu microciparea. Totodată, în situaţia în care paşapoartele au fost vizate de Direcţia Sanitar-Veterinară înainte de 15 martie 2014, ele nu se mai înlocuiesc, ci se vor introduce în baza de date, inclusiv cipurile respective fiind considerate valide. Problematice vor fi doar acele microcipuri care au 10 caractere, nu 15. Acestea nu pot fi stocate, nepermiţându-ne sistemul. Ele vor trebui schimbate”, atenţionează dr. Constantin Mihăilă (foto), de la Andivet, medic veterinar specialist şi, totodată, vicepreşedinte în Colegiul Medicilor Veterinari al Judeţului Hunedoara. Potrivit doctorului Mihăilă, acţiunea va permite o mai bună monitorizare a câinilor şi reprezintă un prim pas pozitiv în educarea societăţii, cu privire la ceea ce implică deţinerea unui patruped. De asemenea, prin înregistrarea şi asumarea câinilor de către proprietari, se urmăreşte şi reducerea posibilităţii de abandon. Referitor la aria veterinară judeţeană, există 62 de circumscripţii sanitar-veterinare, plus medicii veterinari de liberă practică ale căror cabinete sunt înregistrate, adică în jur la 110-120 de unităţi care se pot angaja să realizeze aceste activităţi.
Amenzile sunt între 2.000 şi 10.000 de lei
Conform noilor reglementări, proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicul veterinar, utilizator al RECS, în termen de şapte zile, de evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte. În cazul decesului câinelui, proprietarii sunt obligaţi să solicite medicilor veterinari de liberă practică, organizaţi legal şi utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate. Dacă este vândut sau donat, atât vechiul, cât şi noul deţinător, au obligaţia să solicite utilizatorilor RECS să înregistreze schimbarea datelor proprietarilor. În situaţia câinilor nou-născuţi cu proprietar, înregistrarea şi microciparea se fac în termen de 90 de zile de la fătare. În ceea ce priveşte câinii aflaţi în adăposturile publice, această operaţiune se bifează după adopţie, în momentul în care animalul părăseşte adăpostul. La găsirea unui câine pierdut, persoanele au obligaţia de a anunţa, după caz şi proximitate, cea mai apropiată secţie de poliţie sau serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe a carei rază a fost găsit animalul, în vederea depistării şi anunţării proprietarului. Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001.
Comunicat de presă
Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată
Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie" (R.E.A.D.C.).
Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.
Asociația consideră că:
– Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
– Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
– Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.
Descrierea contextului:
Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: "Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale."
Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.
Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.
R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.
Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!