Comunitate

A obţinut în instanţă decontarea unui medicament de 100.000 de euro. Statul român contestă decizia

O femeie din Alba, care a scos din buzunar aproape 100.000 de euro pentru un medicament care i-a salvat viața, a dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări de Sănătate, iar instanța i-a acordat des­păgubiri care acoperă integral tra­tamentul efectuat.

Declarată vindecată
Femeia, diagnosticată cu hepatită virală cronică B+D și ciroză hepatică, a fost nevoită să se împrumute pentru a face rost de cei 94.564 de euro ne­cesari achiziționării tratamentului subs­tanța activă Bulevirtidă, auto­ri­zată pentru utilizare în Uniunea Euro­pea­nă, dar indisponibilă în România, scrie Ziarul Unirea.
În luna mai 2022, pacienta a solicitat Casei de Asigurări de Sănătate de­con­tarea tratamentului prescris de medic, dar reprezentanții instituției au refuzat cererea pe motiv că medicamentul nu se regăseşte în lista cuprinzând de­nu­mirile comune internaţionale ale me­di­camentelor compensate de care be­ne­ficiază asiguraţii. În noiembrie, ace­lași an, a făcut o petiție către Minis­te­rul Sănătăţii pentru includerea me­di­ca­mentului pe lista celor decontate și i s-a comunicat că deţinătorii auto­ri­zaţiei de punere pe piaţă au depus so­licitare în vederea evaluării produsului cu respectiva substanță activă şi pen­tru România, acesta fiind în perioada de evaluare.
„Medicul a zis că fără acest trata­ment nu mai am mult de trăit. Cu mari sacrificii, am făcut mai multe îm­pru­muturi la diverse persoane şi am cum­părat medicamentele pentru un an de zile. După ce aPe lista guvernuluim urmat tratamentul, am fost declarată vindecată de către medicul curant”, a spus pacienta.
Pacienta s-a adresat, ulterior, ins­tan­ței pentru a obține decontarea tra­ta­mentului, mai ales că, în 23 aprilie 2024, medicamentul care poate salva viețile multor oameni infectați cu vi­ru­sul hepatitei a fost inclus de guvern pe lista celor compensate integral.
„Nu există nici un motiv pentru a nu se admite cererea de a i se restitui suma pe care a achitat-o în anul 2022 din fonduri proprii pentru a-şi procura medicamentul care în prezent este inclus pe lista medicamentelor care se prescriu în regim compensat 100%. Nu a beneficiat însă de nici un sprijin concret din partea autorităţilor la care a formulat cererile în anul 2022 și a avansat din surse proprii bani necesari pentru procurarea medicamentului necesar supravieţuirii”, a constatat magistratul de la Tribunalul Alba, care a judecat cazul.
Instanța a obligat Casa de Asigurări de Sănătate să îi achite pacientei suma de 94.564 de euro, calculată la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând con­travaloarea medicamentelor achiziţio­nate în perioada 24 iunie 2022 – 3 aprilie 2023.
Decizia Tribunalului Alba a fost con­testată, dar recursul de la Curtea de Apel Alba Iulia va fi doar o formalitate având în vedere practica unitară a a­cestei instanțe de a admite cererile pacienților care solicită compensarea unor medicamente salvatoare. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura