Mai sunt câteva zile de campanie şi mergem la vot. Cel puţin aşa ar trebui, pentru că o prezenţă redusă la vot va însemna victoria formaţiunilor cu mulţi activişti politici, victoria celor care, prin diverse scheme de putere, controlează autorităţile locale.
Este evident că lehamitea românilor, tradusă prin refuzul de a merge la vot în 25 mai, nu va îmbunătăţi lucrurile, ci va da câştig de cauză politicienilor bine înfipţi în sistem. La fel de evident este faptul că, din nou, votul se va distribui disproporţionat între mediul urban şi mediul rural. Dacă, în oraşe şi municipii, determinarea propagandistică a edililor în faţa electoratului este foarte mică, iar numărul celor pentru care politica reprezintă ţintă reală de interes tot aşa, în mediul rural oamenii rămân dispuşi, în număr mare, să vină la vot la îndemnul primarilor şi, în foarte multe cazuri, rezultatul votului este dat de predispoziţia primarilor şi a ajutoarelor lor de a susţine o formaţiune sau alta.
Aşadar, votul decisiv, la o prezenţă scăzută la vot – oricum, analiştii nu văd cum s-ar depăşi 28-30 la sută, şi această marjă e încă optimistă – va fi dat de electoratul din mediul rural. Or, în cazul acestui electorat, slab informat despre teme, instituţii şi politici europene, votul este dirijat destul de uşor, de unde şi interesul foarte mare al formaţiunilor pentru atragerea primarilor de comune ca susţinători.
În judeţul Hunedoara, după ruperea alianţei USL, care a pus de un rezultat „dictatorial” la ultimele alegeri, se întrevăd schimbări de opţiune importante, dar şi acestea nu vor fi de natură să clarifice lucrurile, tocmai datorită absenteismului prezumtiv la vot, absenteism care nu va da legitimitate firească votului.
Din analiza majorităţii sondajelor de opinie ce au apărut în ultima vreme, trecând peste diferenţele ce ţin de manipulare, este evident că alianţa PSD-UNPR-PC stă bine aşezată în zona a 38-41 la sută din opţiuni, zonă procentuală care s-ar putea regăsi şi în judeţul Hunedoara, în condiţiile în care PNL are o imagine serios deteriorată şi de plecarea din alianţă şi de discursul politic de după aceea. Liberalii nu reuşesc nicicum să iasă din zona 15-17 la sută, bătălia interesantă rămânând între PDL şi PMP, care stau în zona 10-11 la sută. Forţa Civică şi Noua Republică au de jucat la limita pragului. Vom trăi şi vom vedea.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…