Abuz şi demagogie. Şoferul minune al fostului ministru Mariana Câmpeanu
Potrivit unei anchete realizate de Centrul de Investigaţii Media (investigatiimedia.ro), şoferul fostului ministru al Muncii şi senator în Colegiul Uninominal nr.3 Hunedoara, Mariana Câmpeanu (foto), a beneficiat de o ascensiune rapidă şi tulburătoare, el urcând de la volan direct la gestionarea fondurilor europene.
Un şofer care le ştie pe toate
Ideea este că, aşa cum scoate la iveală ancheta celor de la Centrul de Investigaţii Media (CIM), Nicu Chiosea, „şoferul-minune”, a fost adus de Mariana Câmpeanu, în 2012, prin detaşare de la Casa Naţională de Pensii, la Ministerul Muncii. După patru luni, ţuşti, şoferul este numit consilier la cabinetul ministrului. „Conform legii, şoferul ar trebui să aibă studii superioare pentru a ocupa o astfel de funcţie. Casa Naţională de Pensii nu a răspuns întrebării Centrului de Investigaţii Media în acest sens, aşa că nu ştim dacă şoferul Chiosea are sau nu facultatea absolvită”, se arată în ancheta CIM.
Dar această promovare a fost doar un prim pas. „Funcţia de consilier ministerial nu i-a fost, însă, de ajuns, şoferului Chiosea. În 21 decembrie 2012, deşi, cu doar trei luni înainte, Ministerul Afacerilor Europene avertiza asupra unei posibile noi suspendări a Programului Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), şoferul Marianei Câmpeanu devine “consilier debutant” la OIR POS-DRU Regiunea Bucureşti – Ilfov”, mai spun cei de la CIM. Urcarea şoferului în funcţie s-a făcut în condiţiile în care Mariana Câmpeanu trâmbiţa public: „La nivel central şi regional se fac eforturi supraomeneşti pentru ca, în septembrie-octombrie, să demonstrăm CE că în România se poate funcţiona corect şi cinstit”.
Audi pentru Ştefoni
Un alt personaj indicat în ancheta CIM, un nume cunoscut hunedorenilor, mai ales că acum este candidat la alegerile parlamentare parţiale, dorindu-şi să devină deputat în Colegiul Uninominal nr.3 Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor-Călan, este fostul primar al comunei Densuş, fost secretar de stat în ministerul condus de Mariana Câmpeanu, Sorin Ştefoni.
„Mariana Câmpeanu nu l-a uitat nici pe cel despre care presa spunea că a ajutat-o să ajungă parlamentar, Sorin Ştefoni, fost primar al comunei hunedorene Densuş, pe care, după ce l-a numit secretar de stat, l-a cadorisit cu un Audi luat prin comodat de la Registrul Auto Român, instituţie unde fiul ei, cercetat într-un dosar cu un prejudiciu de un milion de euro, este director tehnic. Odată ajunsă la minister, maşina folosită de Ştefoni a fost reparată şi îngrijită pe banii instituţiei conduse de Câmpeanu, care a băgat în ea aproape trei mii de euro. Maşina a fost returnată RAR cu doar o lună înainte de plecarea cuplului Câmpeanu-Ştefoni de la Ministerul Muncii”, au mai dezvăluit cei de la Centrul de Investigaţii Media.
Pe baba asta trcetio la rubrica MOASTE nu la politica.
Astăzi în judeţul Hunedoara domneşte baronul Mircea Moloţ, de la Partidul Naţional Liberal, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Povestea lui Moloţ este simplă: informator al Securităţii pe vremea lui Ceauşescu, bani sifonaţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara către firmele apropiaţilor săi, mult tupeu politic, ca să nu spunem nesimţire, şi, în general, o viaţă bună şi prosperă pentru baronul Mircea. Când nu conduce judeţul Hunedoara, Moloţ participa la partide îmbelşugate de vânătoare. Este aşadar vânător împătimit, premiat chiar pentru trofeele de cerb împuşcate, are două vile şi proprietăţi de peste 100 de hectare de teren în judeţ. În comuna Certeju de Sus deţine un conac, alături de 84 de hectare de teren. O proprietate demnă de un grof maghiar, aşa cum exista în Transilvania pe vremuri. Asta este viaţa lui Moloţ, alegătorii îl votează iar el trăieşte pe picior mare. Baronul Moloţ nu face un secret din faptul că ginerele său, pe nume Robert Venter, a câştigat contracte de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Hunedoara, printre care şi lucrarea de renovare a sediului instituţiei. Acelaşi Venter a primit şi lucrări de construcţii în cadrul proiectului european pentru modernizarea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi apă din Deva şi Hunedoara. Proiectul a fost implementat de compania de apă a judeţului, deţinută de consiliul judeţean. Adică banii erau plătiţi din pixul subordonaţilor lui Moloţ. Aşa se întâmplă în familiile baronilor locali din România, îţi vin milioanele de euro în buzunar şi trebuie să-i iei, n-ai ce face! Acest proiect de canalizare, în valoare de 63 de milioane de euro, a fost un bun prilej pentru îmbogăţirea şmecherilor din oraşul Deva, printre ei şi familia fostului boxer Mihai Leu. În timp ce băieţii deştepţi de la Deva căpuşau contractul european cu pricina, Consiliul Judeţean Hunedoara băga în faliment tocmai firma de construcţii deţinută de instituţie. Firma care putea să facă lejer lucrările în acest proiect. CJ Hunedoara deţinea compania Drumuri şi Poduri SA Deva. Compania primea contracte pentru modernizarea drumurilor de la Consiliul judeţean, apoi aceste lucrări erau subcontractate către alte firme private. În final compania de stat a dat faliment. Printre cei care sifonau banii de la Drumuri şi Poduri SA era şi afaceristul Gabriel Doda, arestat recent pentru acuzaţii de crimă organizată şi evaziune fiscală. O altă firmă care căpuşa compania de construcţii judeţene era şi Viva Construct, deţinută de un anume Vasile Axinte, apropiat al senatorului PSD de Hunedoara, Cosmin Nicula. Semn că la Hunedoara combinaţiile politice se fac şi între partide, mai ales în familia USL.