În ultimii ani, mai multe biserici romano-catolice se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte starea construcţiilor în care se desfăşoară slujbele religioase. Lăcaşurile de cult catolice se chinuie să supravieţuiască şi abia dacă reuşesc să facă rost de banii necesari pentru lucrările de reabilitare urgente.
Interiorul renovat riscă să fie distrus din cauza găurilor din acoperiş
În această situaţie este şi Biserica Romano-Catolică din municipiul Hunedoara, unde acoperişul din tablă zincată are mai bine de 100 de ani şi necesită înlocuirea. Acesta s-a pus la construcţia lăcaşului, mai exact din 1912, şi nu a fost schimbat nici măcar o dată în tot acest timp. E adevărat că lucrări de reparaţii s-au mai făcut de-a lungul timpului, însă acum ar avea nevoie fie de lucrări capitale, fie de refacerea lui în totalitate, deoarece prezintă fisuri în mai multe locuri. În ultima perioadă, când plouă puternic, apa se infiltrează prin pod şi se scurge în interiorul bisericii proaspăt renovat. Tocmai au fost finalizate lucrările de tencuire, zugrăvire şi refacere a picturilor de pe pereţi, însă acestea riscă să fie deteriorate din cauza acoperişului cu găuri.
„În ultimii ani s-au realizat diferite lucrări de reabilitare interioară, însă la acoperiş nu s-a lucrat. Acum aproximativ şapte-opt ani, au fost făcute chiar şi lucrări de consolidare a clădirii, deoarece biserica era în pericol de prăbuşire. Acum, prioritatea numărul unu este acoperişul. Acesta ar trebui schimbat, însă suma necesară pentru executarea unei astfel de lucrări este enormă şi nu putem spera la asta. Ne-am mulţumi şi cu repararea lui, pentru a nu afecta interiorul“, afirmă Szabo Akos, preot paroh la Biserica Romano-Catolică din Hunedoara.
Deoarece Biserica Romano-Catolică nu mai dispune de sumele necesare pentru înlocuirea acoperişului, consilierul local UDMR Zoltan Kofity a cerut sprijinul în şedinţa de vineri a Consiliului Local Huneoara.
„Îi voi sprijini, cu siguranţă. Este comunitatea cea mai importantă din Hunedoara, iar administraţia locală va sprijini mereu, proiectele acestei comunităţi. Aşa cum sprijinim lăcaşurile de cult ortodox sau neoprotestant, vom avea grijă şi de bisericile romano-catolice sau greco-catolice“, a răspuns Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.
În prezent, numărul credincioşilor romano-catolici din Hunedoara este de 1.750, maghiari şi români în proporţie aproximativ egală. Slujbele se realizează zilnic în ambele limbi.
Clădire istorică de patrimoniu
Biserica Romano-Catolică din Hunedoara funcţionează din anul 1912, fiind una dintre clădirile de patrimoniu ale municipiului. De asemenea, orga bisericii este un obiect deosebit de rar. A fost construită în urmă cu mai bine de un secol de către Angster Jozsef, renumit în Europa la vremea aceea pentru modul în care făurea instrumentele de acest tip. Deoarece nu multe biserici dispun de un asemenea instrument muzical, Biserica Romano-Catolică a găzduit de-a lungul timpului diverse evenimente culturale la care hunedorenii, iubitori de muzică, au putut participa.
Vorbesc cârcotașii prin târg că un edil din zona noastră a dus în cap o…
Natalia Intotero, ministrul Familiei Pentru că recent Camera Deputaților a aprobat o ordonanță privind implementarea…
Marius S., din municipiul Deva Pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, furt calificat,…
Donald Trump (foto) întărește afirmațiile false privind vaccinarea, răspândite de Robert F. Kennedy Jr., într-un…
După negocierile din ultimele zile între PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, au fost…
Magdalena Șerban Nu există an în care primarul din Băița să nu organizeze pentru comunitate…