Acoperişurile „zburătoare”, în atenţia Primăriei Deva
Acoperişurile care au fost luate de vânt şi aruncate în stradă după ultima furtună din Deva erau făcute din tablă de conserve. Atunci când asociaţiile de proprietari au acceptat instalarea pe blocuri a unor asemenea acoperământuri, nu s-au gândit nici o clipă la cât de rezistente sunt acestea, ci doar că sunt mai ieftine. Mai grav este că acoperitoarele desprinse de pe blocuri şi aruncate de vânt în stradă au provocat pagube, distrugând autoturisme, spărgând geamurile de la blocurile din apropiere etc. Puteau chiar să provoace moartea unor persoane, dacă acestea aveau ghinionul să se afle în preajma imobilelor respective.
Problema este însă că – potrivit declaraţiei reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţii – toate acoperişurile desprinse de vânt şi aruncate de pe blocuri au fost instalate fără a exista autorizaţie din partea primăriei, fără a avea un proiect aprobat, normele de construcţie nefiind respectate. Din această cauză, locatarii nu pot fi ajutaţi financiar de către primărie.
„Am ajutat oamenii cum am putut, i-am rugat pe cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să strângă rămăşiţele din urma furtunii. Financiar, însă, nu putem face nimic să-i ajutăm pe locatarii blocurilor afectate de furtună“, a declarat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.
Cum multe dintre firmele care au instalat acoperişurile au fost desfiinţate, nu pot fi trase la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat. Deci, tot locatarii trebuie să plătească pentru refacerea acestora.
În urma neregulilor constatate la blocurile afectate de furtună, Primăria Deva intenţionează să verifice toate imobilele din oraş pe terasele cărora s-au instalat asemenea acoperişuri.