Activitatea de weekend pe care să o includeți în planurile din vara aceasta. O călătorie spre inima Regatului Dac, la Sarmizegetusa Regia

Sezonul de vară este preferatul va­can­țelor și al călătoriilor în care puteți să des­coperiți destinații noi sau să revedeți locuri vechi, ce v-au rămas în suflet. Pen­tru că timpul este încă frumos, vă pro­pu­nem să includeți în planurile voastre din zilele următoare și o excursie la Sarmi­ze­getusa Regia, un loc pe care oricine ar trebui să îl viziteze măcar o dată în viață.

Din 1999, pe lista UNESCO
Situl cunoscut sub denumirea de Gră­diștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, din comuna Orăştioara de Sus, județul Hu­ne­doara, face parte din ansamblul de ce­tăți dacice descoperite în Munţii Orăştiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km.
Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor antice scrise, reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac. Vreme de a­proape un secol şi jumătate, la Sarmi­ze­getusa Regia a fost centrul politic, religios, economic şi militar al lumii dacice.
Prin „Convenția despre Protecția Pa­tri­moniului Mondial Cultural și Natural”, aprobată în 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din lume. Lista Patri­moniului Comun al Umanității include, din 1999, și ansamblul de cetăți dacice din Munții Orăștiei.
Dincolo de datele istorice și de impor­tan­ța deosebită a descoperirilor arheologice din Munții Orăștie, o vizită la Sarmizegetusa Regia este o ocazie perfectă pentru a face o incursiune în natură, într-un peisaj spec­taculos, departe de agitația orașului, în li­niștea reconfortantă și răcoarea ener­gi­zantă a munților.
La capitala dacilor puteți ajunge ușor, fără restricții, prin DJ705A. Lăsând mașina în parcarea amenajată, veți continua dru­mul străbătând în plimbare zona pietonală, până la casa de bilete. Orarul de vizitare pe timpul verii este de la ora 09:00 la ora 20:00, în fiecare zi. Sarmizegetusa Regia, alături de Costești-Cetățuie, Costești-Bli­daru, Luncani-Piatra Roșie și Bănițase află în administrarea Direcției Generale de Ad­ministrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.
Vă așteptăm la Sarmizegetusa Regia, în cea mai uimitoare călătorie printre pagini de istorie, pe care o puteți face vara a­ceasta!

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago