Criteriile sunt aplicabile persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente sau profesii libere.
Prevederile art. 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, definesc activitatea independentă ca fiind orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin patru din următoarele criterii:
– persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
Mai exact, persoana fizică să nu lucreze la sediul clientului şi după programul clientului.
– persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
Adică persoana fizică îşi poate alege singur data prestării serviciului, locul prestării serviciului şi programul de lucru, în funcţie de specificul activităţii şi de celelalte activităţi pe care prestatorul le desfăşoară;
– riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
Aceste riscuri pot fi de natură profesională şi economică, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp şi cu cele mai mici costuri la variaţiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situaţiei financiare, în funcţie de specificul activităţii;
– activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
Mai exact, persoana fizică foloseşte bunurile proprii şi nu bunurile clientului. Spre exemplu, foloseşte laptop-ul şi maşina proprie (bunuri din patrimoniul afacerii).
– activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
– persoana fizică face parte dintr-un corp/ ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
– persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.
Persoana fizică poate angaja personal sau poate subcontracta anumite părţi din contractul încheiat cu clientul, adică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea chiar şi pentru un singur client, dacă nu există o clauză de exclusivitate în desfăşurarea activităţii.
În acest context, orice activitate care nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi independentă poate fi reîncadrată ca activitate dependentă, întrucât Codul fiscal prevede că organele fiscale au dreptul să reconsidere relaţia care se află între o persoană fizică şi o societate, din independentă (prestare de servicii) în dependentă (salariat), conform art. 11 alin.(1):
„(1)La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contribuţii sociale obligatorii, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic, ajustând efectele fiscale ale acesteia, sau pot reîncadra forma unei tranzacţii/activităţi pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei/activităţii.”
Astfel, dacă o persoană fizică autorizată/cu profesie liberă îndeplineşte cel puţin 4 din cele 7 criterii prevăzute în Codul fiscal, atunci se poate considera că activitatea desfăşurată este una independentă. În caz contrar, activitatea va putea fi reconsiderată ca fiind una dependentă (contractul de prestări servicii încheiat cu persoana fizică autorizată/cu profesie liberă va putea fi recalificat ca un contract individual de muncă).
Recomandarea noastră:
Verificaţi dacă activitatea pe care persoana fizică autorizată/cu profesie liberă o desfăşoară/o va desfăşura pentru compania Dvs. îndeplineşte cel puţin 4 din criteriile enumerate mai sus, pentru a nu exista posibilitatea unei eventuale reconsiderări a acestei activităţi, de către organele fiscale, ca fiind activitate dependentă, situaţie în care compania şi persoana fizică vor datora, în solidar, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale (recalculate la nivelul contribuţiilor salariale).
De asemenea, raportul juridic încheiat între părţi trebuie să conţină, în mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile şi obligaţiile părţilor, astfel încât să nu rezulte existenţa unei relaţii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii.
Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: office@tvgtax.ro
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…